Počasí dnes10 °C, zítra6 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

Rekordní účast a souboje s časem, RunTour má za sebou brněnský díl

Konečně přišlo ochlazení, chválili si běžci při vstupu do areálu Výstaviště BVV v Brně, kde se konal letošní pátý závod běžecké série Česká pojišťovna Mizuno RunTour.

Po tropických vedrech v Olomouci, Hradci a Liberci přišlo konečně na příjemné běžecké teploty a občasný mrak schoval běžce do příjemného stínu. Ten navíc běžci našli rovněž v kamenném zázemí místního Kongresového centra.

Jinak se brněnská RunTour příliš od těch ostatních v letošní roce nelišila. Rekordní účast už snad ani není potřeba zmiňovat. Po zvýšení kapacity se opět lámal závodnický rekord, v jihomoravské metropoli se zvedlo z gauče tisícovku dospělých a na dvě stovky dětských závodníků.

"To je další důkaz, že se RunTour stala srdcovou záležitostí většiny běžců. Ti se navíc podle výsledkových listin na závody vracejí a objíždějí s námi celou republiku. Moc si jejich důvěry vážíme. Je to pro nás motivace závody neustále vylepšovat a přicházet s něčím novým, zajímavým," má jasno Jan Dvořák z organizačního týmu RunTour.

A že je na co se těšit, ukázali organizátoři i tentokrát. Už před závody bavil všechny přítomné místní showman a známý sportovec Petr Švancara. Když ho pak vystřídala v rámci doprovodného programu nejúspěšnější basketbalistka brněnské historie Ivana Večeřová, odcházeli běžci nejen s běžeckými zážitky, ale také dvěma úlovky mezi autogramy.

Vrcholem dne byl pak pro mnohé pěvecký výkon moderátora Adama Nedvídka. Ten se odvážil ukázat nejen své řečnické umění, ale rovněž zanotoval. Ve finále přednesl "hymnu" RunTour a tituloval tak náš seriál mezi první, kteří se vlastní písní pyšní.

Díky rovinaté trati si řada běžců doběhla pro osobní rekord, a to především na pětikilometrové trati. Uvidíme, zda si pro jeho zlepšení dojedou závodníci do Ostravy, kde se 12. září bude RunTour prohánět po železárnách Dolní části Vítkovic. Ve startovní listině stále zbývá na 300 míst, registrovat je možné ZDE.

Tady nešlo o výsledek. Na RunTour zazářily dvě hvězdy na vozíčku

Co na tom, že oba skončili hluboko v poli poražených. Člověk musel ocenit už jen to, že dostali odvahu postavit se na start mezi normální běžce. Eliška Havlíková a Honza Tománek prokázali nesmírnou píli, se kterou se perou se svým osudem.

Oba mají ochrnuté dolní končetiny, oba jsou odkázáni na invalidní vozík a oběma se tak vyhýbá možnost měřit své sportovní výkony s běžnými lidmi. Brněnská RunTour to ale chtěla alespoň na jeden den změnit a dala oběma možnost vyrazit na trať s ostatními účastníky.

"Nebylo to pro nás jednoduché rozhodnutí, protože oba mohou svým pohybem na trati ohrozit jiné běžce. Když nás o to ale oba požádali, museli jsme souhlasit, chtěli jsme jim dopřát ten zážitek, který to ve finále přineslo. A já věřím, že to nakonec bylo fajn i pro jejich soupeře, které to motivovalo k lepším výkonům," vysvětlil tiskový mluvčí seriálu Richard Valoušek.

A jaký to byl zážitek pro samotné handicapované sportovce? "Paráda, moc jsem si to užil. Sice to bylo celkem náročné, protože na trati byla řada zatáček, ale popral jsem se s tím. I reakce lidí kolem trati i na ní byly pozitivní. To do člověka napumpuje spoustu energie a sil nejen do tohoto závodu," přiznal Honza Tománek, jinak velmi úspěšný český handbiker.

RunTour tak opět ukázala, že dokáže překonávat hranice a přivádět k běhu nejen naprosté začátečníky, ale také handicapované sportovce. "Před oběma účastníky je potřeba smeknout klobouk, opravdu byli skvělí, zaslouží si náš obdiv," uzavřel Valoušek.

Tisková zpráva

Štítky RunTour, Generali Česká pojišťovna, Veletrhy Brno, Brno, Jan Tománek, Olomouc, Liberec, Jan Dvořák, Ivana Večeřová, Petr Švancara

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Rekordní účast a souboje s časem, RunTour má za sebou brněnský díl  |  Ostatní sporty  |  Sport  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.