Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Brno v prvním zápase UNIQA extraligy podlehlo Jihočechům

Extraligový začátek sezóny vyšel českobudějovickým volejbalistům na výbornou! Pří svém prvním utkání v Brně sice ztratili druhý set, který byl jasně v jejich rukou, jinak ale domácím hráčům nepovolili prakticky vůbec nic a zaslouženě vybojovali výhru 3:1.

Brněnští se v první sadě drželi pouze do úvodního technického time-outu, během kterého měli na svém kontě nejtěsnější možný náskok. Poté se ale Jihočechům povedla čtyřbodová série, a ta byla pro osud tohoto dějství klíčová. Na servisu ji podpořil i Jan Kuliha. Soupeř měl problém přejít přes zpevněné bloky hostujícího týmu, navíc ani příjem nebyl takový, aby na něm mohl být založený úspěšný útok. A tak Jihostroj postupně navyšoval své vedení, které bylo v dalším technickém oddechovém času pětibodové. Brno ještě mělo zájem zdramatizovat koncovku sady, proti skvěle hrajícímu mistrovi to však nešlo. Set číslo jedna proto skončil poměrem 25:18 pro Českobudějovické.

Ty nezlomil ani ne úplně povedený vstup do druhé části. Drobnou ztrátu se podařilo brzo smazat, oproti předchozímu dějství tak mohli svěřenci trenéra Svobody získat prvních osm bodů dříve než jejich protivník. Opět to byl Kuliha, jenž při svém servisu lehce navýšil náskok svého týmu, se kterým Jihostroj dokráčel až k vedení 16:14. Domácí byli krok pozadu a brněnský kouč Marek bral oddechový čas. To se ukázalo jako výborně načasovaný tah. Ztráta koncentrace hostů znamenala osmibodovou šňůru při podání Licka a nečekaný obrat ve vývoji setu. Rozjeté Brno nedokázaly zastavit jak dva time-outy, tak nasazení Šulisty a Zapletala. Jihočeši sice první setbol odvrátili, ale vlastní chybou se již ten následný stal osudným. Duel byl rázem nerozhodný.

Budějovičtí se však nenechali nijak psychicky rozložit a od úvodních výměn třetí sady znovu budovali potřebný náskok. Poprvé se klakson oznamující oddechový čas rozezněl halou za stavu 6:2 pro Jihostroj. Asi netřeba zdůrazňovat, kdo si jej vyžádal. Moc platné to ale nebylo, aktuální mistři i nadále získávali větší převahu. Herní zkušenosti hostů se naplno projevovaly. Ještě aby ne, nepočítaje libera, na hřišti byla šestice hráčů, která se v létě protočila v české mužské reprezentaci. Chyby Brna poslaly hru velmi rychle do koncovky, České Budějovice už totiž vedly 20:12. Jihomoravanům nepomohla ani střídání, proto skončila třetí část tak rychle, jak začala. Z jejího výsledku 16:25 ale publikum moc radosti nemělo.

Nečisté nahrávky a špatná podání poznamenaly start do čtvrtého setu. Slabší chvilku si sice více vybrali Jihočeši, ale včas se probrali a nepříznivý stav srovnali. Svým dělovým servisem poslal Kriško za stavu 11:11 poprvé do vedení Jihostroj, což se nakonec ukázalo jako rozhodující. Jeho spoluhráči se konečně chytli, vytvořili si tříbodový náskok a směřovali ke konci střetnutí. Právě Michal Kriško byl tím, jenž hrál ve velké pohodě a útočil všemi různými způsoby. To Brněnským úplně nesvědčilo. Poměr 22:15 pro jihočeský celek dával znát, že na zkrácenou sadu již nedojde. První dva mečboly sice hosté neproměnili, při tom třetím se však Kuliha nemýlil.

„Užil jsem si to, byl to parádní pocit. Škoda, že jsme nedokázali Budějovice víc zmáčknout, potenciál v našich mladých hráčích je. Na servisu se nám povedla jen jedna série. Budějovice jsou těžký soupeř, to jsme ale věděli," komentoval zápas nový kouč Brna Ondřej Marek.

„Nebylo to snadné utkání, ani jsme ho nečekali. Víme, jak se tu hraje, těžko se zde vyhrává. Domácí tady hrají lépe. Spoléhali na tvrdý servis, ten jim v jednom setu chodil, takže ho vyhráli. Nakonec těch chyb ale bylo moc. Určitě jsem s výsledkem spokojený, první zápasy nebývají jednoduché," hodnotil duel trenér Jihostroje Jan Svoboda.

Volejbal Brno - VK Jihostroj České Budějovice 1:3 (18:25, 25:23, 16:25, 20:25)

Čas: 94 minut.

Volejbal Brno: Muroň, Smrčina, Hruška, Zmrhal, Pražák, Katona - libero Castello. Střídali: Licek, Žaba, Rychecký, Plešingr. Trenér Ondřej Marek.

VK Jihostroj České Budějovice: Mach, Michálek, Habr, Sobotka, Kuliha, Kriško - libero Hupka. Střídali: Zapletal, Šulista. Trenér Jan Svoboda.

Autor: Lukáš Dvořák

Štítky Brno, Česká volejbalová extraliga mužů, Jihostroj, VK Jihostroj České Budějovice, Michal Kriško, České Budějovice, Jan Svoboda, Volejbal Brno, Lukáš Dvořák

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Brno v prvním zápase UNIQA extraligy podlehlo Jihočechům  |  Míčové sporty  |  Sport  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.