Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Očima hlavního kouče: Nejúspěšnější a nejnáročnější sezona

Basketbalový klub Žabiny Brno má za sebou sezonu snů. Ze čtyř soutěží, ve kterých se letos brněnský celek představil, vzešly tři cenné kovy včetně dvou šampionských titulů. Týmové předsezonní ambice se tak naplnily do poslední kapky. I proto trenér Viktor Pruša letošní rok považuje za vůbec nejúspěšnější, ale zároveň také za nejnáročnější v novodobé historii klubu.

Zúčastnit se dvou českých i evropských soutěží a podat maximum? Pro někoho dost možná příliš velké sousto na jednu sezonu, pro tým brněnských Žabin takřka brnkačka, leč velmi náročná. „Museli jsme se koncentrovat hned na pět vrcholů,“ podotkl hlavní trenér Žabin Viktor Pruša.

Jeho svěřenkyně vedle mistrovského titulu EWBL, zanechaly velkou stopu také ve své premiérové sezoně Eurocupu, když se ze základní části probojovaly až mezi šestnáctku nejlepších celků ligy. Zde vypadly až s pozdějším vítězem celé soutěže. Naopak na domácí scéně našly Žabiny pouze jednoho přemožitele. Jako vítězky Českého poháru usilovaly i o titul šampiona ČR. Devítiletou neporazitelnost ZVVZ USK Prahy však neprolomily a sezonu zakončily stříbrem.

Svoji medailovou sbírku tak zkompletovaly o třetí letošní zisk. I proto hlavní trenér Žabin považuje uplynulý rok za nejpovedenější od dob, kdy se spolu s asistentem Jakubem Gazdou stali součástí Žabiňácké rodiny. „Fakt, že jsme uplynulých šest let koncepčně a systematicky pracovali, vidím jako nejdůležitější faktor našeho úspěchu a vyústění dlouhodobější práce ziskem tří cenných medailí a TOP16 v premiérové sezoně v Eurocupu,“ řekl Pruša.

Nesobecký tým s velkým T

Část zásluh na medailích přisuzuje právě zmíněné evropské lize, neboť dle jeho slov díky ní hráčky nabraly potřebné zkušenosti a herní sebevědomí. Dalším faktorem v Žabinském úspěchu je příliš nezměněná sestava družstva. „Skutečnost, že tuzemská část kádru zůstala téměř totožná a s příchodem zkušených reprezentantek přibyla kvalita, nám velmi pomohla. Hráčky velmi dobře plnily své role a již z minulosti velmi dobře znaly herní koncept, který respektovaly,“ vysvětlil Pruša.

Český kádr doplnila pouze slovenská pivotka Anna Jurčenková, která v dresu Žabin působila již v minulosti. A americko-litevská dvojice Holmes – Grigalauskyté. „Skvěle zapadly. Přizpůsobily svoji hru ve prospěch týmu a svojí profesionalitou byly důležitou součástí. Celkově se jednalo o velmi dobře koučovatelný nesobecký tým s velkým T,“ doplnil šestatřicetiletý trenér.

A právě na tento styl kolektivní hry chtějí Žabiny navázat i v dalších ročnících. Na paměti však brněnský kouč má, že potvrdit těžce vybudovanou pozici z této sezony bude velká výzva. Především chce ale v budoucnu udržet stále vysoký standard práce. „Dělat věci, které mají smysl. Dávat možnost hráčkám získávat prostřednictvím klubu maximum zkušeností, které zúročí v reprezentačním dresu a posilovat know how českého basketbalu v Evropě,“ upřesnil.

Ohodnoť článek

Tisková zpráva

Štítky Basket, Brno, Žabiny, Ženy, trenér, soutěž, USK Praha, Česko, Anna Jurčenková, Evropa

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Očima hlavního kouče: Nejúspěšnější a nejnáročnější sezona  |  Míčové sporty  |  Sport  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.