Počasí dnes10 °C, zítra6 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

Žabiny se vrací mezi evropskou elitu

Po další úspěšné sezoně se Žabiny Brno nadále chtějí zlepšovat a navrátit klubu jeho dřívější slávu. A nejen na domácí scéně, ale mezi evropskou elitu. Proto se letos účastní vedle tradiční EWBL i druhé nejprestižnější evropské soutěže, Eurocupu. K výsledkům jim dopomůžou nejnovější posily, bývalá hráčka WNBA Bria Holmes a litevská reprezentantka Monika Grygalauskyté.

Minulý rok Žabiny v české nejvyšší Renomia ženské lize obsadily třetí místo. V aktuálním ročníku pomýšlí na samotné finále. Zatím za sebou hráčky mají v ŽBL pět utkání, kde si drží neporazitelnost. Vysoké výhry přivezly z Ostravy i Benešova. Doma lehce porazily soupeře z Trutnova, Slavie Prahy i Chomutova. Těžké souboje brněnské basketbalistky teprve čekají.

V listopadu narazí na loňské finalistky hradecké Lvice a mistrovský USK. Svého protivníka v boji o bronz v minulém ročníku a dlouholetého rivala KP Brno prozkouší na Rosničce 20. listopadu. Přípravu na náročné duely nepodceňují. I proto Žabinám přijde vhod měsíční konfrontace se zahraničními týmy.

Koncem října klub pořádá první turnaj EWBL a do dalšího střetu v rámci domácí ŽBL stihnou hráčky odehrát tři Eurocupová utkání. První kolo je již za nimi, bohužel ne dle očekávaných představ. V premiéře soutěže Žabiny přivítali zkušený Mithra Castors Braine z Belgie. Několikanásobný mistr tamní ligy a finalista Eurocupu z let 2014/2015 předvedl velice kvalitní výkon, se kterým žabovsřeské basketbalistky do posledních pěti minut zápasu držely krok. V závěru však střelecky vyhořely a prohráli 58:75.

Žabiny posílily kádr o hráčku z WBNA a litevskou reprezentantku

O zdařilý reparát se pokusí v Londýně, kdy otestují dovednosti London Lions. Držitel britského titulu se jako nováček do ECW kvalifikoval minulý měsíc. V boji o vítězství Žabinám pomůžou dvě nové posily, Američanka Bria Holmes a Litevka Monika Grigalauskyté. Obě hráčky se k týmu připojily začátkem října. V dresu Žabin tak stihly odehrát tři utkání.

Ačkoliv je české basketbalové prostředí pro sedmadvacetiletou křídelnici Briu i devětadvacetiletou pivotmanku Moniku ještě spíše španělská vesnice, v zahraniční lize čerpají z mnoha zkušeností. Briu jako tehdejší talent Západní Virginie v roce 2016 draftoval tým Atlanta Dream do ženské NBA. Během čtyř ročníků oblékla dresy Connecticut Sun i LA Sparks. Mezitím se objevila v Evropě, kde v polské a francouzské lize okusila místní Euroligu. Monika jakožto Evropanka zná lokální úroveň velice dobře. Basketbalistka prošla maďarským Gyorem, polskou Gdyní a Toruní nebo tureckými Izmit a Galatasary Istanbul. Do Brna přichází z italského Schia.

Jak Bria a Monika splynuly do týmu a na kolik úspěšné starty zažijí Žabinské holky, můžete sledovat online nebo přímo na Rosničce. Nejbližší domácí utkání Žabiny sehrají ve středu 27. října proti německému Rutronik Stars Keltern.

Ohodnoť článek

Tisková zpráva

Štítky Basketbal, Žabiny, Brno, Sport, Bria Holmesová, basketbalista, RENOMIA, NH Ostrava, VK Královo Pole, NBA, Praha, Atlanta Hawks, Connecticut Sun

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Žabiny se vrací mezi evropskou elitu  |  Míčové sporty  |  Sport  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.