Počasí dnes10 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Kometa vyhrála na ledě Sparty, ve finále vyzve Zlín

Hokejisté Komety Brno vyhráli v rozhodujícím sedmém zápase semifinále extraligy na ledě Sparty 5:4 a budou bojovat o titul se Zlínem. Pražané, kteří suverénně ovládli základní část soutěže, získali bronz. Souboj o Masarykův pohár odstartuje ve čtvrtek ve Zlíně a finalisté budou hrát i o poslední volné místo pro české kluby v obnovené Lize mistrů.

O osudu zápasu, který sledovala rekordní návštěva play off 11.928 diváků, se rozhodlo ve druhé třetině, ve které Kometa třemi góly otočila vývoj duelu. Kometa postoupila do finále po dvou letech, v roce 2012 prohrála v boji o titul s Pardubicemi. Sparta hrála finále naposledy před sedmi lety.

Spartě se přitom stejně jako v sobotu ideálně vydařil vstup do utkání. Již po 82 sekundách vystihl Káňovu rozehrávku Pech a otevřel skóre. Sedm sekund po následném vhazování navíc prostřelil Čiliaka i Buchtele a pro slovenského brankáře zápas předčasně skončil.

Do branky Komety se postavil Trvaj, který se svými spoluhráči přečkal první přesilovou hru domácích, a poté se podařilo hostům zásluhou Čermáka snížit. Díky rychle vstřeleným gólům byl k vidění ofenzivní hokej s řadou šancí. Zvýšit na 3:1 mohl Kumstát, ale z úhlu netrefil odkrytou branku.

V 11. minutě už ale zaplněná Tipsport arena aplaudovala, když Rolinek obral o puk Vondráčka a připravil o čisté konto i Trvaje. Brňany ale nepříznivý průběh zápasu nezlomil, v 16. minutě se jim podařilo opět snížit, když Žižkovu střelu tečoval mimo Pöpperleho dosah Pech.

V katastrofu se z pohledu Sparty proměnila druhá třetina. Ve 23. minutě vyrovnal Němec, který se vrátil do sestavy po dvouzápasové pauze zaviněné zraněním po faulu Tomáše Rachůnka. Obrat poté dokonal v přesilovce Pivko, který pohotově doklepl vyraženou Kubošovu střelu.

Kouč Sparty Jandač si následně vzal oddechový čas, ale probudit své svěřence nedokázal. V 31. minutě přidal pátý gól po rychlém protiútoku Hruška a srazil Pražany do kolen. Definitivní úder mohli hosté Spartě zasadit v 44 sekund dlouhé přesilové hře pět na tři, kterou ale neproměnili. V závěru druhé části navíc Kometa přišla o zraněného Hanzlíka.

Ubráněné dvojnásobné oslabení dodalo domácím kuráž, kouč Jandač navíc přeskupil útoky a mimo sestavu nechal například nejproduktivnějšího hráče týmu Tona. Ve 43. minutě zadělal na drama Polášek, který využil přesilovou hru a přiblížil Spartu Kometě na jeden gól. Zvýšený důraz navíc přinesl domácím převahu, vyrovnat se Spartě už ale nepodařilo. Pražané tak ani počtvrté nezvládli sedmý zápas, který v play off hráli.

HC Sparta Praha - HC Kometa Brno 4:5 (3:2, 0:3, 1:0)

Branky a nahrávky: 2. Pech, 2. Buchtele (Přibyl), 11. Rolinek (Buchtele, Pech), 43. Polášek (Divíšek, Kubát) - 7. Čermák (Pivko, H. Zohorna), 16. Žižka (H. Zohorna), 23. V. Němec (Jan Hanzlík, Burian), 26. Pivko (Kuboš, H. Zohorna), 30. J. Hruška (Koreis). Rozhodčí: Hribik, Pešina - Blümel, Pouzar. Vyloučení: 5:5. Využití: 1:1. Diváci: 11 928. Konečný stav série: 3:4.

Sparta: Pöpperle - Piskáček, Krejčík, Sičák, Polášek, Philipp, Kubát, Pilař - P. Ton, J. Hlinka, Klimek - Kumstát, Pech, Rolinek - Forman, Přibyl, Buchtele - Simon, Divíšek, I. Rachůnek. Trenéři: Jandač a Moták.

Brno: Čiliak (2. Trvaj) - Jan Hanzlík, Žižka, Kováčik, Kempný, Kuboš, Dlapa - H. Zohorna, Čermák, Pivko - T. Svoboda, V. Němec, J. Káňa II - Jakub Svoboda, Koreis, J. Hruška - Vondráček, Burian. Trenéři: Kýhos, Pešout a Beran.

Zdroj ČTK

Štítky hokej, Kometa, Brno, Sparta, extraliga, semifinále, finále, AC Sparta Praha, FC Fastav Zlín, HC Kometa Brno, Liga mistrů UEFA, Pohár T. G. Masaryka, Jan Hanzlík, přesilová hra, Jakub Svoboda, Tomáš Rachůnek

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kometa vyhrála na ledě Sparty, ve finále vyzve Zlín  |  Hokej  |  Sport  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.