Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Brno podlehlo sekačkám z Hradce

Hokejisté Hradce Králové porazili v 8. kole extraligy Kometu Brno 2:1 v prodloužení. Východočeši posedmé za sebou bodovali a v tabulce poskočili před svého dnešního soka na čtvrtou příčku. O jejich výhře rozhodl gólem v 64. minutě útočník Tomáš Mertl.

Hradec šel sice do utkání s úspěšnou bodovou šňůrou, ale dvakrát po sobě prohrál. V pátek po nájezdech s Litvínovem a v neděli vyšponované derby v Pardubicích. I proto chtěl Kometu, která měla stejně bodů jako Východočeši, zdolat. Ke splnění úkolu nemohl pomoci absentující útočník Tvrdík. Naopak hosté se vytasili s novou zbraní. Do brány se postavil třiadvacetiletý Čiliak, pro nějž to byl první ostrý start v extralize. Dosud si nejvyšší soutěž vyzkoušel jen jako náhradník na střídačce.

Právě mladý gólman byl po většinu zápasu klíčovým mužem týmu trenéra Kýhose. Především jeho bleskové zákroky lapačkou byly unikátní. Takto se v první třetině předvedl proti Mertlově střele v přesilovce, ve druhé části proti Knotkově úniku a ve třetí třetině lapil bombu kapitána Šimánka.

Čiliak tak dlouho držel vedení, které si Brno zajistilo bleskově už ve třetí minutě hry. Odražený puk trefil zblízka do brány Holec, domácí brankář Kantor nestačil zareagovat. Po brance bylo Brno lepší, Hradec se mírně zvedl až v polovině první třetiny a do tlaku se dostal především po chytrém tahu kouče Draisaitla, jenž si krátce před polovinou druhé části vzal oddechový čas, čímž utlumil snahu Komety.

Od té chvíle byl Mountfield výrazně lepší. Jenže tentokrát se mu nedařily přesilovky. Přitom před utkáním byl v jejich využívání nejlepším týmem extraligy. Přesto domácí vyrovnali. Ve 34. minutě skóroval přízemní střelou útočník Škoda. Nejprve byla branka připsána kapitánu Šimánkovi, jenž puk, který bleskově vyletěl z brány, dorážel.

V závěrečné třetině sledovala nejnižší hradecká návštěva (3594 diváků) nápor Mountfieldu a rychlé kontry hostů. Čiliaka však nepřekonal vysoký Langhammer ani 19 vteřin před koncem Šimánek. Rozhodnout mohl i brněnský Čermák, toho však zastavil Kantor.

Do prodloužení vstoupili domácí v početní výhodě, v ní však Květoň trefil pouze tyč. Další přesilovku už Hradec využil, po Šimánkově přihrávce rozhodl Mertl, jehož branku posvětil videorozhodčí.

Peter Draisaitl (Hradec Králové): "V první polovině zápasu jsme byli hrozní. Nebyli jsme připraveni, to si hráči ještě vyslechnou. Mohli jsme prohrávat, soupeř měl šance. Po půlce utkání se to zlomilo. Jestli pomohl oddechový čas, který jsem si vzal? Člověk musí něco zkusit, něco udělat. Ve druhé polovině jsme měli zase tlak my, a tak si myslím, že jsme si extra bod zasloužili. Za dva body musíme být dnes velmi rádi."

Karel Beran (Brno): "Začátek jsme měli dobrý, ale zase jsme se potýkali s koncovkou. Mohli jsme dát další dva až tři góly a bylo by rozhodnuto. Hradec je silný tým, hraje na špici tabulky. V utkáních si každé mužstvo vytvoří pět šest příležitostí, a když je nepromění, tak prohraje. Zápasy jsou vyrovnané a na jeden gól se vyhrát nedá."

Marek Čiliak (brankář Brna): "Dozvěděl jsem se to po (pondělním) zápase v Třebíči. Na začátku jsem byl nervózní, ale pak to ze mě spadlo. Chytalo se mi dobře. Byla to povedená premiéra. Škoda toho jednoho gólu. Ale mně se tady v Hradci dařilo už v dresu Třebíče. Vloni jsme tady vyhráli."

Mountfield Hradec Králové - HC Kometa Brno 2:1 v prodl. (0:1, 1:0, 0:0 - 1:0)

Branky a nahrávky: 34. Škoda, 64. Mertl (Šimánek, Mikuš) - 3. Holec (H. Zohorna). Rozhodčí: Wagner, Lacina - Lučan, Bryška. Vyloučení: 5:7. Využití: 1:0. Diváci: 3594.

Hradec Králové: Kantor - Harant, Vydarený, Pláněk, Mikuš, Ptáček, Frühauf, Plášil - Dej, Mertl, Šimánek - Kudrna, Langhammer, L. Květoň - Škoda, Červený, Suja - Švihálek, Knotek, Rousek - Nedvídek. Trenéři: Draisaitl a Kučera.

Brno: Čiliak - Kováčik, Jan Hanzlík, D. Nosek, Kempný, Kuboš, Žižka, Dujsík - Jenyš, Čermák, J. Káňa II - T. Svoboda, J. Hruška, Jakub Svoboda - Dočekal, Němec, Burian - H. Zohorna, Holec, Mrázek. Trenéři: Kýhos, Pešout a Beran.

Zdroj ČTK

Štítky hokej, Kometa, Hradec Králové, Mountfield, Brno, FC Hradec Králové, FC Zbrojovka Brno, Tomáš Mertl, HC Kometa Brno, Marek Čiliak, HC Škoda Plzeň, Mountfield Hradec Králové, SK Horácká Slavia Třebíč, Peter Draisaitl, Jakub Svoboda

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Brno podlehlo sekačkám z Hradce  |  Hokej  |  Sport  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.