Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Hokejisté Litvínova vyhráli v Brně 5:1 a ve čtvrtfinále vedou 2:0 na zápasy

Hokejisté Litvínova zvítězili ve druhém čtvrtfinále play off na ledě Brna 5:1 a spolu s nedělní výhrou po nájezdech 2:1 vedou v sérii 2:0 na zápasy. Severočeši o přesvědčivé výhře rozhodli čtyřmi góly ve druhé třetině, dvakrát se trefil britský útočník Liam Kirk. Hosté vyhráli sedmý zápas za sebou a před dvěma duely na vlastním ledě si vytvořili ideální pozici pro postup do semifinále, v němž byli naposledy v mistrovské sezoně před devíti lety.

Oba trenéři museli udělat oproti prvním zápasu nucené změny. Chyběli potrestaní domácí Ščotka a hostující Havelka, do hry preventivně nezasáhl ani faulovaný litvínovský útočník Gut, který je ale zdravotně v pořádku. Místo nich se v sestavách objevili brněnský Osburn a na straně soupeře Válek a Maštalířský.

Sebevědomý nástup hostů mohl narušit už ve třetí minutě Flek, jehož nájezd zlikvidoval brankář Tomek. Jeho jistota a klid byly základem pevné obrany při očekávaném tlaku Komety.

Brňané ale cestu k otevření skóre hledali těžko. Domácí neuspěli při ošemetných nahozeních, střelách, ani dorážkách z předbrankového prostoru. Co do něj prošlo, zpacifikoval Tomek.

Chemici vytěžili z minima maximum. V 15. minutě při krátkém pobytu v útočném pásmu se vyražený puk dostal k Zygmuntovi, který otevřel skóre.

Vyrovnat mohl Marcinko, ale zblízka netrefil prázdnou branku. Brnu nevyšla ani přesilovka na přelomu první a druhé třetiny, jeho největším problémem byla přesnost finální fáze a důraz před brankou.

A tak se opakoval scénář z první třetiny. Litvínovu stačilo pár útočných akcí, aby se prosadil podruhé. Abdul našel křížným pasem Kudrnu, na jehož bombu neměl Furch nárok zareagovat. O tři minuty později po další pěkné kombinaci rozvlnil síť Kirk a Furch přepustil místo v brance Lukešovi.

Ani to ale nebyl impulz pro změnu charakteru zápasu. Naopak. Z hostů čišela pohoda, kterou promítli do dalších hezkých akcí a hlavně gólů. Před druhou přestávkou se ještě trefili Koblasa a znovu Kirk.

Brňané už nemohli pomýšlet na obrat, ale chtěli si alespoň zvednout pošramocené sebevědomí dílčím úspěchem ve třetí třetině. Hosté ale neslevili z pevné defenzivy, byť ji překonal v 50. minutě zblízka Zbořil. Vzápětí byl ale vyloučen na pět minut a do konce zápasu Kučeřík za faul na Abdula a tím byl odpor Brna definitivně utlumen. Bez efektu vyzněla i závěrečná power play.

Hlasy trenérů po druhém čtvrtfinále play off hokejové extraligy HC Kometa Brno - HC Verva Litvínov (1:5):

Jaroslav Modrý (Brno): „Byla zde opět fantastická divácká kulisa. Měli jsme dobrý vstup do utkání, ale dostali jsme laciný gól, kdy jsme si špatně rozebrali hráče. To udalo tón, spadlo nám sebevědomí, pak se nám nepovedla druhá třetina, těch jedenáct minut bylo z naší strany nesmyslných. Hráli jsme moc komplikovaně, v play off musíš hrát jednoduše, efektivně a obětovat se pro tým. Litvínov nás prostě potrestal, má kvalitní kreativní útočníky, kteří to dopředu umí. Furcha jsme nestáhli kvůli výkonu, chtěli jsme dát mužstvu impulz. Musíme se celkově srovnat, podívat se na pár věcí a správně se naladit na venkovní utkání.“

Karel Mlejnek (Litvínov): „Pro nás bylo po nedělní výhře extrémně důležité zachytit začátek utkání. To se nám povedlo, vyhráli jsme boj o první branku, rozhodující fáze zápasu přišla ve druhé třetině během jedenácti minut. Musím sportovně uznat, že dnes na naší straně byla efektivita a zakončení. Je dobře, že se prosadily i další útoky kromě bratrů Kašů, to přispěje k tomu, že tým může být ještě více pohromadě. Co bude z naší strany doma, to si povíme v úterý a ve středu.“

HC Kometa Brno - HC Verva Litvínov 1:5 (0:1, 0:4, 1:0)

Branky a nahrávky: 50. A. Zbořil (Kohout) - 15. Zygmunt (Maštalířský, Baránek), 27. A. Kudrna (Jurčík, Abdul), 30. Kirk (Czuczman, Koblasa), 37. Koblasa (Demel, Abdul), 38. Kirk (M. Sukeľ, Válek). Rozhodčí: Šír, Cabák - Lhotský, Ondráček. Vyloučení: 2:3, navíc Kučeřík (Brno) 5 min. a do konce zápasu. Využití: 0:1. Diváci: 7700 (vyprodáno). Stav série: 0:2.

Brno:­ D. Furch (30. Š. Lukeš) - Gazda, Ďaloga, Holland, L. Kaňák, Moro, Kučeřík, Osburn - Moses, Kollár, K. Pospíšil - Flek, Cingel, Zaťovič - J. Kos, Marcinko, Vincour - Kohout, A. Zbořil, Okál. Trenér: Modrý.

Litvínov: M. Tomek - Demel, Zile, Baránek, Šalda, D. Zeman, Czuczman, Strejček - Koblasa, M. Sukeľ, Kirk - O. Kaše, D. Kaše, Hlava - Abdul, Jurčík, A. Kudrna - Válek, Zygmunt, Maštalířský. Trenér: Mlejnek.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto HC Kometa Brno

Štítky sport, hokej, extraliga, play off, čtvrtfinále, Brno, Litvínov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hokejisté Litvínova vyhráli v Brně 5:1 a ve čtvrtfinále vedou 2:0 na zápasy  |  Hokej  |  Sport  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.