Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Ve hře o nový Národní stadion je vedle Prahy i Brno

Pořádat Euro 2020 spolu s dalšími evropskými zeměmi také v Česku, to je cíl, který si vytyčila Fotbalová asociace ČR. Strahov, Eden, Letná, Letňany. To jsou pražské varianty míst, kde by mohl vyrůst Národní stadion. V úvahách šéfů českého fotbalu včele s Miroslavem Peltou je ale i varianta postavit Národní stadion v Brně.

Nejvýznamnější turnaj starého kontinentu se bude hrát netradičně na 13 stadionech po celé Evropě. Z normy 50 tisíc sedaček učinila UEFA dvě výjimky. Šanci tedy mají i dvě města se stadionem pro 30 tisíc diváků.

Takový ale v Česku nestojí. Fotbalová asociace má v tuto chvíli na stole pět variant: „Jednalo by se o zásadní přestavbu Rošického stadionu na Strahově, nebo přistavění patra arény v Edenu, kde hraje Slavia či přestavbu stadionu na Letné, kde hraje Sparta. Další možností je vybudovat stadion v Brně, na místě někdejšího fotbalového stánku za Lužánkami. Pátou variantou je pak výstavba úplně nového Národního stadionu na „zelené louce", patrně v pražských Letňanech, kde se už kdysi uvažovalo o olympijském stadionu,“ přiblížil možnosti Rudolf Řepka, generální sekretář FAČR.

Na rozhodování přitom není moc času, protože nejpozději do 25. dubna příštího roku je potřeba zaslat na UEFA závaznou kandidaturu.

O výstavbě nového stadionu za Lužánkami se hovoří už mnoho let. Po odkoupení do vlastnictví města Brna oddalují realizaci vedle dosud nezajištěného financování soudní spory o pozemky, na kterých jsou přístupové komunikace.

Původní projekt na zmrtvýchvstání fotbalového stánku na stejném místě, na kterém Zbrojovka v roce 1978 vybojovala jediný prvoligový mistrovský titul, je z dílny brněnského architekta Petra Hrůši a je z roku 2009.

Podle jeho představ by investice přišla na dvě miliardy. Vzhledem k ekonomické krizi vznikla posléze levnější varianta o zhruba 500 milionů korun.

I když po novém stadionu volá vedení fotbalové Zbrojovky, hráči, fanoušci i další sportovní veřejnost, zatím se pro dosud nezajištěné financování nedospělo do fáze, aby bylo zahájeno stavební řízení.

„V každém případě musí být tak velká investice financována z více zdrojů. Z rozpočtu státu, kraje, města i s podílem soukromého sektoru,“ je přesvědčen 1. náměstek primátora Robert Kotzian.

Dnešní brownfield za Lužánkami ale není zdaleka jediný, který pro výstavbu nového stadionu připadá v úvahu. Svého času byl primátor Roman Onderka zastáncem jeho výstavbu v oblasti tzv. Západní brány v sousedství kampusu Masarykovy univerzity.
Úplně nejnovější varianta spatřila světlo světa teprve před nedávnem. V souvislosti s projeveným zájmem města o odkup většinového podílu akcií ve společnosti Veletrhy Brno, se stále častěji hovoří o plnohodnotnějším využití výstavního areálu v pisáreckém údolí, který si letos připomíná 85 let své existence.

A právě sem směřuje svůj projekt brněnský ateliér architekta Františka Šmédka. Přestavbou pavilovu Z by podle něj mohla vzniknout víceúčelová sportovní hala pro hokej a míčové sporty a za ním pak nový fotbalový stadion. A pokud by tento záměr podpořila Fotbalová asociace ČR, možná i ten Národní.

Štítky stadion, za Lužánkami, Brno, fotbal, mistrovství Evropy, FC Zbrojovka Brno, Národní stadion, AC Sparta Praha, Fotbalová asociace České republiky, Česko, Mistrovství Evropy ve fotbale, Stadion Eden, Strahov, Letňany

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Ve hře o nový Národní stadion je vedle Prahy i Brno  |  Fotbal  |  Sport  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.