Počasí dnes25 °C, zítra24 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Fotbalová Zbrojovka favorita nezaskočila. Slavia rozhodla zápas ve druhé půli

Fotbalisté brněnské Zbrojovky se v devatenáctém kole nejvyšší soutěže nepostarali o překvapení. Na hřišti pražské Slavie prohrála 0:2, kdy obě branky inkasovala ve druhém poločase. Pražané si vítězstvím upevnili pozici lídra tabulky. Brno naopak na výhru čeká šest kol.

Úvodnímu výkopu předcházela minuta potlesku za Františka Cipra. Někdejší hráč a trenér Slavie zemřel v úterý v 75 letech po dlouhé nemoci. V roce 1996 dovedl vršovický celek po 49 letech k titulu a postoupil s ním do semifinále tehdejšího Poháru UEFA. Ještě předtím koučoval i Brno. Celý stadion na začátku a konci zápasu vyvolával jeho jméno.

Debut v české lize si odbyl nigerijský stoper Ogbu, jedna ze zimních akvizic Pražanů. "Cítím se skvěle, jsem pyšný na tým. Je parádní v prvním zápase zvítězit a udržet nulu," uvedl Ogbu v nahrávce pro média od klubu.

Domácí začali aktivně, v páté minutě brankář hostů Berkovec, jenž v neděli oslaví 34. narozeniny, vytáhl Traorého hlavičku nad břevno. Brno skórovalo zásluhou Pachlopníka po necelých 20 minutách hry, jenže kvůli ofsajdu gól neplatil.

Slavia opět zahrozila až v závěru první půle. Lingr hlavičkoval nad a Douděrovu střelu zpoza vápna vytáhl Berkovec, který působil ve vršovickém týmu. "I přes obrovský počet standardek jsme se nedokázali v první půli gólově prosadit. Z žádné z nich jsme se nedostali ani k ohrožení branky," prohlásil trenér domácích Jindřich Trpišovský na tiskové konferenci.

"Červenobílí" se vedoucí trefy dočkali v 58. minutě, kdy Ewerton prostřelil z přímého kopu brněnskou zeď i Berkovce. Brazilský záložník potřeboval na druhý zásah v ligové sezoně necelé čtyři minuty. "Nevšiml jsem si mezery ve zdi, chtěl jsem vystřelit lépe. Hodně mi chyběl pocit z gólu, bylo úžasné pocítit ho znovu. Snad budu mužstvu dál pomáhat góly a asistencemi," řekl Ewerton v nahrávce pro média.

Trenéra Brna Richarda Dostálka úvodní trefa Slavia hodně naštvala. "Zápas jsme si prohráli po neskutečné chybě při standardní situaci. To nás dneska stálo možná bod, ale možná i lepší výsledek. Byla tam chyba hráče, který otevřel prostor, otočil se zády k míči, což je nezodpovědné chování," podotkl někdejší hráč vršovického celku.

Zbrojovka mohla okamžitě odpovědět, Řezníček ale gólmana Koláře z rychlého protiútoku nepřeloboval. V 70. minutě střídající Hladík, který si připsal 50. ligový start, připravil míč ve vápně pro Michala Ševčíka, Kolář však střelu dvacetiletého záložníka vyrazil na roh. "Ondra Kolář chytil dva góly, celý zápas působil velice jistě. Měli jsme v tu chvilku strašně slabou a hluchou pasáž. Uklidnil nás až druhý gól," konstatoval Trpišovský.

O chvíli později se balon odrazil na malé vápno k dalšímu střídajícímu hráči Slavie Hronkovi, Berkovec ale jeho zakončení z bezprostřední blízkosti zneškodnil.Jenže v 85. minutě neměl šanci, když Van Buren po Ewertonově přihrávce přesně zamířil zpoza vápna k tyči. Nizozemský útočník 11. gólem v ligovém ročníku dorovnal v čele tabulky nejlepších střelců právě brněnského Řezníčka. Devět jich Van Buren dal na podzim v dresu Liberce. Slavia má s 60 brankami nejlepší útok ligy.

Pražané dohráli zbytek utkání v poklidu, těsně před jejich druhou trefou za ně poprvé v soutěžním duelu nastoupil devatenáctiletý norský záložník Zafeiris.Slavia v lize s Brnem podeváté za sebou neprohrála, z toho popáté doma. V Edenu zvítězila i v desátém duelu ligové sezony a je nejlepším domácím týmem soutěže. Zbrojovka venku v nejvyšší soutěži počtvrté za sebou nevyhrála.

Slavia - Brno 2:0 (0:0)
Branky: 58. Ewerton, 85. Van Buren. Rozhodčí: Starý - Kubr, Vodrážka - Klíma (video). ŽK: Lingr, Ewerton - Granečný, Texl, Šural. Diváci: 12.564.
Slavia: Kolář - Douděra (84. Schranz), Ogbu, Santos, D. Jurásek - P. Ševčík, Traoré (65. Hronek) - M. Jurásek (54. Ewerton), Lingr (83. Zafeiris), Olayinka - Jurečka (54. Van Buren). Trenér: Trpišovský.
Brno: Berkovec - Hrabina (72. Koželuh), Hlavica, Šural, Granečný - Texl, Endl - Alli (88. Rogožan), M. Ševčík (88. Falta), Pachlopník (65. Hladík) - Řezníček (88. Nečas). Trenér: Dostálek.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto SK Slavia Praha

Štítky Slavia, Zbrojovka, fotbal

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Fotbalová Zbrojovka favorita nezaskočila. Slavia rozhodla zápas ve druhé půli  |  Fotbal  |  Sport  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.