Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Brněnský supertalent dostal pozvánku do reprezentace. Antonín Růsek se dnes ve zvláštním duelu postaví Skotsku

Je to příběh jako z filmu. Mančaft složený čistě jen z mladých talentů, co čekají na svou šanci a starých matadorů, co už mají naopak svoje odkopáno. Mladý brněnský talent Antonín Růsek má dnes poprvé v životě možnost zahrát si za českou reprezentaci. A to díky zvláštnímu souběhu částečně nečekaných, částečně obávaných událostí.

Navzdory problémům a zmatkům, které pandemie koronaviru způsobila (nejen) ve fotbalové branži, odstartoval začátkem září druhý ročník turnaje nazvaného Liga národů UEFA. Jde o novinku evropské fotbalové asociace, které se národní týmy z Evropy poprvé zúčastnily v roce 2018., o soutěž, která by měla částečně nahradit přátelské zápasy nároďáků, částečně pak doplnit kvalifikaci o účast na evropském šampionátu (který byl kvůli koronaviru přesunut na rok 2021).

Hned první kolo nabídlo pikantní derby - naši v pátek přejeli v sourozeneckém souboji Slováky na jejich domácí půdě 3:1. Záhy však přišla rána. Kvůli pozitivním testům na koronavirus z českého realizačního týmu se měl pondělní zápas se Skotskem preventivně kontumovat. Celý nároďák totiž musí do karantény. V tu chvíli se začala rýsovat šance pro mladého brněnského střelce.

První Zbrojovák v nároďáku po 12 letech

Místo kontumace totiž Česko postaví "béčko". Narychlo složený národní tým, jehož vedení se ujme trenér reprezentační "osmnáctky" David Holoubek - a při tvorbě týmu ukázal i na Tondu Růska.

Ten doposud nastupoval za všechny mládežnické výběry až po kategorii U21, kde je při aktuálním reprezentačním srazu náhradníkem. S ohledem na situaci se tak může stát, že bude Tonda po dvanácti letech prvním hráčem Zbrojovky, který nastoupí k reprezentačnímu utkání "áčka". Naposledy se to povedlo Marku Střeštíkovi v březnu 2008 v Dánsku.

Sám ani nevím, jaký máme tým

Ještě v sobotu ráno přitom Růsek nic takového ani náznakem netušil. „Byl jsem u rodiny na návštěvě, když jsem se to dozvěděl. Hned jsem jel na stadion pro věci a rovnou na sraz. Moc se těším, je to reprezentační sraz po dlouhé době, i když s ohledem na situaci je to celé zvláštní. Sám moc nevím, co od toho čekat, jak to bude probíhat, jaký máme tým. Ta situace je prostě jedinečná, ale těším se a jsem moc zvědavý, co nás čeká," líčil ještě v sobotu Růsek. Jeho nominace se pak definitivně potvrdila v neděli večer.

Reprezentace nastoupí proti Skotsku v Olomouci v pondělí ve 20:45.  Spolu s Růskem byl na pozici útočníka nominován slávistický Tecl. V obraně nastoupí zkušený Roman Hubník, věkovým rekordmanem z opačného věkového spektra bude naopak teprve sedmnáctiletý Sparťan Adam Karabec.

Hodnocení článku je 74 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto FC Zbrojovka Brno

Štítky Antonín Růsek, reprezentace, fc zbrojovka brno, Skotsko, pandemie covidu-19, Liga národů UEFA, Evropa, Roman Hubník, Adam Karabec, David Holoubek, Dánsko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Brněnský supertalent dostal  pozvánku do reprezentace. Antonín Růsek se dnes ve zvláštním duelu postaví Skotsku  |  Fotbal  |  Sport  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.