Počasí dnes12 °C, zítra12 °C
Úterý 16. dubna 2024  |  Svátek má Irena
Bez reklam

Fotbalová liga dobojována, Zbrojovka skončila druhá. Baráž ale jistou nemá, co se bude dít?

Fortuna Národní liga, tedy druhá nejvyšší fotbalová soutěž, zná svého vítěze i sestupující. Po více než 40 letech si první ligu zahrají Pardubice. Nejproduktivnější tým druhé ligy - brněnská Zbrojovka - skončila na druhém místě. Na první Pardubice sházely zbrojovákům tři body. Brno tak nyní čeká baráž. Nejspíš. Soupeře se dozví na konci července, případné klání o účast v první lize svedou na samém konci července a začátkem srpna.

Ozvěna koronaviru zkomplikovala baráž

Ještě loni by byly karty rozdány jasně. Druhý a třetí tým druhé ligy, tedy Zbrojovka a Dukla Praha, by svedly boj o účast v první lize se 14. a 15. týmem první ligy. Jenže na začátku července rozbila tento scénář koronavirová situace. U třech hráčů Karviné, mužstva bojujícího v tabulce o záchranu první ligy, se potvrdila nákaza koronavirem a celý tým musel do karantény.

Ligová fotbalová asociace na následujících jednáních projednávala několik scénářů. Ve hře bylo i uzavření soutěží v aktuálním složení nejvyšších soutěží, tedy scénář extrémně nevýhodný pro brněnskou Zbrojovku. Funkcionáři nakonec rozhodli - liga by se měla dohrát.

Ve skupině o záchranu zbývá dohrát dvě kola. Aktuální situace v tabulce je následující: poslední Příbram má na kontě 25 bodů a před sebou utkání s Teplicemi (38 bodů, termín utkání 23. července) a Karvinou (27 bodů, zápas 26. července). Předposlední Opava (taktéž 25 bodů) sehraje 23. července zápas se Sigmou (40 bodů) a 26. července s Teplicemi. 

Poslední tým první ligy automaticky padá. Barážové zápasy jsou pak v plánu na 29. červenec a 1. srpen.

 

Rozhodnou testy hráčů Karviné

Rozhodujícím faktorem budou výsledky testů hráčů Karviné. Ty by měli sportovci podstoupit během dneška, středy 15. července. Podle Andrey Lipjakové z protiepidemického oddělení hygieny v Karviné je však vysoká pravděpodobnost, že fotbalisté vyjdou z testů negativní. Posledních 14 dní měli totiž nařízenou přísnou karanténu.

Existují však ještě další scénáře. Pokud by se dohrála jen skupina o záchranu a pak se kvůli případné nákaze koronavirem některého z účastnících se klubů nemohla hrát baráž, do druhé ligy sestoupí poslední a předposlední tým z první ligy. Nahoru by tak z druhé ligy  šel tým z Pardubic a Brna. 

Pokud by se kvůli koronaviru mohl dohrát jen jeden barážový duel, do první ligy půjde vítěz a poslední místo v první lize zaplní tým podle těchto měřítek: přednost má 14. tým první ligy, pak druhý tým druhé ligy (Brno), poté 15. tým první ligy a pak třetí tým druhé ligy. 

Pokud se kvůli koronaviru nedohraje tabulka „záchranářů" z první ligy (například kvůli pokračující nákaze v Karviné či karanténě jiného ze zúčastněných týmů), nikdo nesestoupí a do první ligy by postoupily jen Pardubice. První liga by se tak příští rok hrála výjimečně se 17 celky. 

Výsledky testů hráčů Karviné na přítomnost koronaviru bude veřejnost znát během čtvrtka či pátku.

Ohodnoť článek

Foto Petr Nečas / Zbrojovka Brno

Štítky zbrojovka, fortuna národní liga, fotbal, baráž, první liga, karviná, příbram, opava, FK Pardubice, FC Zbrojovka Brno, MFK Karviná, COVID-19, 2. česká fotbalová liga, infekční onemocnění, FK Teplice, FK Dukla Praha, SK Sigma Olomouc

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Fotbalová liga dobojována, Zbrojovka skončila druhá. Baráž ale jistou nemá, co se bude dít?  |  Fotbal  |  Sport  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.