Počasí dnes15 °C, zítra18 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Druholigové derby s Líšní ovládla gólem v posledních minutách Zbrojovka. Zápas nabídl emoce, červené karty i penaltu

Šlágrem 22. kola Fortuna národní ligy bylo čtvrteční utkání, ve kterém druholigový nováček z Líšně přivítal na svém stadionu konkurenční Zbrojovku. Zatímco domácí tým po restartu soutěže ještě nevyhrál, Zbrojovka se pere o postup mezi elitu. Před zápasem tak v Brně panovala velká očekávání.

Marvani nastoupili do derby v rozestavení 4-1-4-1, ale trenér Valachovič se musel obejít bez trojice Černín, Vintr, Zikl, která v Líšni hostuje právě ze Zbrojovky. Zápas nabídl několik zajímavých soubojů, protože mnoho hráčů oblékalo v kariérách dresy obou týmů. Všemu pak vévodil rodinný duel, když otec Miloslav Machálek dirigoval své svěřence ze Zbrojovky a v dresu domácích nastoupil jeho syn Tomáš Machálek.

Hluboký blok Líšně a penalta v závěru poločasu

Od začátku zápasu bylo jasné, že tempo hry budou udávat hráči Zbrojovky Brno. Marvani z Líšně v prvních minutách ukázali, že se budou soustředit především na zodpovědné bránění v hlubokém bloku a hrozit plánují z rychlých protiútoků. Utkání brněnských rivalů byl zajímavý už od začátku. V 8. minutě se po souboji ve vápně dožadoval penalty hostující Hladík, ale sudí faul neodpískal. Už o minutu později se domácí zmocnili míče na půlicí čáře a rychlým přechodem se dostali do vápna soupeře, kde se po zablokované střele nejlépe zorientoval líšeňský Silný a svou střelou z otočky rozvlnil síť – 1:0.

Po vstřelené brance se domácí tým ještě více zatáhl a nepouštěl hráče Zbrojovky do větších šancí. Celý první poločas se svěřenci trenéra Machálka snažili překonat líšeňskou obranu, ale pomalá hra bez nápadu ke kýženému cíli nevedla. Na stadionu zápasu přihlížely na dvě stovky domácích držitelů permanentek, kteří se starali o výbornou atmosféru. Za plotem stadionu na provizorní tribuně z palet jim kontrovali příznivci Flinty a derby tak dostálo také skvělé divácké podpory.

Emoce vzplály ve 44. minutě, když domácí Demeter ve vlastním vápně poslal k zemi nedovoleným zákrokem Pachlopníka a tentokrát už hlavní rozhodčí pokutový kop nařídil. K jeho exekuci se postavil Fousek, který se nemýlil a s přehledem srovnal skóre zápasu – 1:1.

Dvě červené karty a šance na obou stranách

Do druhého poločasu vstoupily oba týmy se stejným pojetím hry, které praktikovaly v prvním dějství, ale kartami zamíchaly nedovolené zákroky. V 52. minutě se ze hřiště po loktu v obličeji soupeře a druhé žluté kartě poroučel hostující Růsek. Marvanům však jejich početní výhoda vydržela pouhých pět minut, když se po totožném provinění a druhém žlutém napomenutí vydal do sprch také domácí Kučera, který tak na hřišti po střídání strávil pouhých dvanáct minut.

Vyloučení paradoxně hře pomohla a oba týmy si vypracovaly několik slibných šancí. Zbrojovka tlačila svého soupeře centry ze stran, ale domácí mužstvo jí skórovat nedovolilo. Na druhé straně výborně hrající Silný běžel sám na branku, ale v posledním možném momentu ho rozhodil stoper, a skóre zápasu se tak neměnilo. V dresu Zbrojovky pak litoval zahozené šance Jurásek a domácí smutnily po krásných, ale nególových, nůžkách Silného.

Zvrat přišel až v 83. minutě zápasu, kdy se po rohovém kopu probojoval k hlavičce nikým nebráněný Dreksa, který otočil skóre ve prospěch Zbrojovky – 1:2. Na konci už Líšeň vsadila vše na jednu kartu a dlouhými nakopávanými balony se snažila překonat obranu soupeře. To se však týmu trenéra Valachoviče nepovedlo, a když ani po přímém kopu v poslední minutě zápasu Marvani neslavili, bylo rozhodnuto, že si tři body na Srbskou odveze Zbrojovka.

Jako hodnocení kalich hořkosti a zasloužené vítězství

„Po našich chybách jsme soupeři vítězství v podstatě darovali. V posledních zápasech jsme si pomyslný kalich hořkosti vypili až do dna,“ řekl po zápase trenér Líšně Milan Valachovič, který svým hráčům vytýkal hlavně chyby, které vedli k inkasovaným gólům. Zbrojovácký stratég Miloslav Machálek pak ocenil práci hráčů svého bývalého týmu. „Domácí poctivě bránili a čekali na brejky. My jsme měli s překonáváním bloku problémy, ale myslím si, že jsme nakonec vyhráli zaslouženě,“ hodnotil po utkání.

Do konce soutěže zbývá odehrát ještě osm kol. Zbrojovka je po výhře na druhém místě tabulky, které zajištuje baráž o postup do první ligy. Marvani okupují jedenáctou příčku s dvanáctibodovým náskokem na sestupové pozice. Už v neděli Líšeň čeká zápas v Prostějově, Flinta o den později přivítá doma trápící se Jihlavu.


Branky: 9. Silný – 45. Fousek (pen.), 83. Dreksa

Karty:   37. Málek, 41. Matocha, 46. Kučera, 57. Kučera (ČK), 90+1. Fall – 45+1. Růsek, 52. Růsek (ČK)

SK Líšeň: Vítek – Jeřábek, Hlavica (C), O. Ševčík, Rolinek (76. T. Machálek) – Demeter (46. Kučera) – Minařík (88. Šenk), Málek (84. Fall), Matocha, Vasiljev – Silný (76. Fila).
Náhradníci: Halouska – Bednář, Šenk, T. Machálek, Fila, Kučera, Fall.

FC Zbrojovka Brno: Šustr – Štepanovský (46. Eismann), Dreksa (C), Ad. Čermák, Bariš – Hladík (61. M. Vintr), J. Sedlák, Pachlopník (61. Jurásek), A. Fousek (70. Krška) – Růsek, Přichystal (89. Šumbera).
Náhradníci: Floder – Eismann, Šumbera, Mach, Jurásek, Krška, M. Vintr.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Petr Nečas, Zbrojovka Brno

Štítky zbrojovka, Líšeň, derby, FC Zbrojovka Brno, Miloslav Machálek, trenér, červená karta, FC Vysočina Jihlava, 1. SK Prostějov, SK Líšeň, Černín

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Druholigové derby s Líšní ovládla gólem v posledních minutách Zbrojovka. Zápas nabídl emoce, červené karty i penaltu  |  Fotbal  |  Sport  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.