Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Zbrojovka chce virtuálně vyprodat stadion Za Lužánkami, peníze pošle statečným sestrám a lékařům

Pomoct zdravotníkům z Fakultní nemocnice Brno se nově snaží i fotbalový klub Zbrojovka Brno. Sbírka, kterou klub organizuje, má netradiční formu, fanoušci si můžou koupit lístky na zápas z roku 1994 se Slavií Praha. Peníze poputují zaměstnancům nemocnice. V prodeji je přes 44 tisíc lístků, a jestli se všechny prodají, mohl by jim fotbalový klub poslat částku šplhající se k devíti milionům korun.

Peníze poputují zdravotníkům

S postupnou změnou situace a odkládáním zápasů jsme všichni přemýšleli, jakým způsobem bychom mohli pomoci. Tento konkrétní nápad se zrodil na začátku tohoto týdne, postupně dostával reálnější obrysy a tohle je výsledek,” popsal myšlenku mluvčí klubu Martin Lísal. „Situace se mění každým dnem, proto byla jednou z hlavních priorit rychlost,” doplnil.

Vybrané peníze budou použity jako odměny pro zaměstnance nemocnice. „Ve hře samozřejmě byly i jiné varianty, třeba nákup zdravotnických pomůcek, nikdo ale nedokáže odhadnout, jak na tom trh s těmito pomůckami bude třeba za měsíc, až bude akce končit,” upřesnil Lísal. „Sáhli jsme k této jasné a transparentní variantě, kdy peníze budou rozděleny opravdu zaměstnancům nemocnice, kteří přicházejí do kontaktu s pacienty.” V prodeji je 44 120 vstupenek po dvě stě korunách. Jestli se všechny prodají, částka přesáhne 8,8 milionu korun.

Radost ze sbírky vyjádřila na svém Facebooku i Fakultní nemocnice Brno.

Iniciativu Zbrojovky chválí i fanoušci

Iniciativu Zbrojovky schvalují i její dlouholetí příznivci. Jeden z nich, kterého podle vlastních slov všichni znají pod jménem Dán Veterán, to považuje za skvělý nápad. „Moc se mi to líbí, v této nelehké době musíme držet při sobě a pomáhat si, jak se dá. Nepochybuji o tom, že stadion opět vyprodáme a peníze pomůžou tam, kde to bude nejvíc potřeba,” říká. Zbrojovce fandí od útlého věku, na stadion ho poprvé přivedl otec. „Za ty roky jsem viděl stovky zápasů, možná víc jak tisíc. Když má člověk šňůru třeba patnáct let domácích zápasů, tak se některé z hlavy vypaří, ale zápas se Slávií tam samozřejmě zůstal,” vzpomíná.

Na vyprodaném stadionu v roku 1994 byl i Marek Fišer. „Byl jsem na Slávii i na Chebu, pamatuji si i ostatní zápasy té doby. Byla to tehdy velká fantazie, co se v Brně odehrávalo. Zbrojovce fandím asi od roku 1992,” říká brněnský radní pro kulturu. I jemu se sbírka líbí, svůj lístek už má. „Nápad je super, myslím, že teď spusta věcí pojede takto ve virtuálním prostoru.

Dosud nepřekonaný rekord

Počet lístků nebyl zvolen náhodně. Zápasu mezi Zbrojovkou, tehdy ještě Boby Brno, a Slávií Praha se v sezoně 1994/95 zúčastnilo právě 44 120 diváků, co je dodnes rekordem v návštevnosti první české fotbalové ligy. V 90. letech byla Zbrojovka diváckým magnetem, první dvacítka nejnavštěvovanějších zápasů první ligy se odehrála na stadionu Za Lužánkami. Zbrojovka zde hrála své domácí zápasy do roku 2001.

Za dvě stě korun dostanou fanoušci kromě kopie lístku z roku 1994 i sestřih zápasu, vzpomínky účastníků a záznam utkání s Chebem, který Zbrojovka vyhrála 6:0.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky Brno, fotbal, korona, Fakultní nemocnice, peníze, FC Zbrojovka Brno, Fotbalový stadion Za Lužánkami, nemocnice, SK Slavia Praha, Fakultní nemocnice Brno, Cheb, Facebook, lékař

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zbrojovka chce virtuálně vyprodat stadion Za Lužánkami, peníze pošle statečným sestrám a lékařům  |  Fotbal  |  Sport  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.