Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Za Lužánky se o víkendu vrátil fotbal

Legendární stadion za Lužánkami v pátek opět ožil fotbalem. Utkali se na něm hráči několika národností v mezinárodním turnaji Starobrno Lužánky Cup. Titul nakonec zůstal v Brně - turnaj ovládl domácí tým Lužánky United.

Ukrajinská účast vůbec poprvé

V pořadí již třetí ročník fotbalového turnaje nabídl různorodé složení týmů. Domácí mančaft Lužánky United vyzval postupně tým The Immigrant Brno, který je složený z expatů (zejména z oblasti Velké Británie) žijících v moravské metropoli, fanoušky nizozemského SC Heerenveen a z Ukrajiny vůbec poprvé dorazila skvadra příznivců Karpatů Lvov.

„Heerenveen a The Immigrant jsou již tradiční účastníci. Do Lvova jezdíme už tři roky na turnaj a jsme rádi, že jim to konečně vyšlo i k nám. Doufáme, že to bude z Brna do Lvova brzo lítat a můžeme tak podniknout další společné akce," prohlásil organizátor turnaje a člen družstva Věříme Zbrojovce Marek Fišer.

Zmínil přitom fotbalový turnaj Eurofanz konaný každoročně ve Lvově, při kterém letos náměstek primátora Matěj Hollan veřejně ohlásil plán zavedení přímé linky Brno - Lvov.

CELÝ ČLÁNEK: Náměstek Hollan oznámil při návštěvě Ukrajiny vznik přímé letecké linky do Lvova 

Po roční přestávce opět titul

Domácí Lužánky United, za které v brance nastoupil i bývalý dlouholetý brankář prvního týmu Zbrojovky Martin Lejsal, vstoupili do turnaje prohrou s The Immigrant 0:1. Heerenveen následně porazili 3:1 a o první místo si to nakonec rozdali s Ukrajinci, které v namáhavém zápase udolali 1:0. Po roční přestávce si tak užili oslavy turnajového prvenství.

Rozšíření turnaje by pomohl trávník, s vodou je však problém

Při porovnání se lvovským Eurofanz jde v Brně stále ještě o malý turnájek. Fišer by však v budoucnu neviděl problém ve větším formátu. „Turnaj bych rád rozšířil. Máme zájemce z Anglie i ze Švédska. Avšak prvně je potřeba vyřešit problém s vodou," prozradil Fišer.

V bývalém stánku Zbrojovky totiž chybí připojení na vodu. Povrch tak dostal o letošním extrémním suchu pořádně zabrat a na více než polovině plochy se tak nedá o travnatém povrchu ani mluvit.

Stadion se stal multifunkčním sportovištěm

Za Lužánkami stadion naštěstí ladem rozhodně neleží. Podle Fišera, jež je členem družstva Věříme Zbrojovce, který má stadion od města pronajatý, zde je již od jara praktický každý den sportovní využití prostoru. Trénuje se zde americký fotbal, lacrosse či frisbee.

Při životě přitom stadion stále udržují brigádníci. Ti se od legendární Švancarovy rozlučky ještě několikrát sešli, aby zabránili novému zarostnutí stadionu. Naposledy vzali do rukou motyky a pily v polovině srpna.

Autoři | Foto Starobrno Lužánky Cup

Štítky Lužánky, za lužánkami, stadion, starobrno lužánky cup, fotbal, turnaj, karpaty lvov, Heerenveen, brno, FC Zbrojovka Brno, Lvov, Ukrajina, Matěj Hollan, SC Heerenveen, Velká Británie, Martin Lejsal

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Za Lužánky se o víkendu vrátil fotbal  |  Fotbal  |  Sport  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.