Počasí dnes9 °C, zítra12 °C
Úterý 19. března 2024  |  Svátek má Josef
Bez reklam

Cíl zůstává stejný - postup do první ligy, prohlašuje nový kouč Zbrojovky Šustr

Šest odehraných kol, sedm bodů, průběžné deváté místo. Takový vstup do druhé nejvyšší soutěže si ve Zbrojovce nikdo nemaloval ani v té nejhorší noční můře. A přece. Katastrofálnímu startu a ztrátě iluzí o postupu do první ligy se management brněnského klubu pokusil předejít odvoláním zkušeného kouče Romana Pivarníka. Na lavičce ho nahradí mladý a energický Pavel Šustr, dosavadní trenér brněnské mládeže.

Nový trenér na začátku týdne poprvé trénoval s týmem. Šustr přivítal v kabině takřka kompletní tým, na tréninkovém hřišti se neobjevil jen Škoda (rekonvalescence po operaci třísla), další marod Ashiru už alespoň cvičil za postranní čárou. Zbytek týmu se pak potil pod dohledem nového realizačního týmu.

Po skončení tréninku absolvoval Pavel Šustr svůj první rozhovor v pozici hlavního trenéra. Hovořil v ní o svých plánech a vizích, o znalosti hráčů mladších ročníků a dalších věcech.


Jak překvapivá zpráva to pro vás o víkendu byla?

Určité překvapení to bylo, ale příjemné. Já vždycky a všude říkal, že su Zbrojovák a vždycky jsem byl. A je pro mě čest trénovat „A“ tým Zbrojovky.

Jak celý proces probíhal a co všechno už jste v nové funkci stihl? 

Dozvěděl jsem se to poprvé v sobotu večer na informativní schůzce, v neděli jsme pak s vedením měli poradu, řekli si něco o kádru a já si stihl oživit vědomosti, které jsem o většině hráčů měl. Osvěžil jsem si zdavotní stav, rozestavení. Zápasy jsem samozřejmě viděl, ale podrobnější rozbor jsem zatím nestihl, spíše šlo o organizační věci.

Jaké jsou hlavní myšlenky, se kterými do nové výzvy jdete? 

Jdu do toho s tím, že mám nastavené určité principy a tréninkové procesy, které už mám vyzkoušené, byť jen s dorostem. Věřím, že hráči to pojmou. Hlavní změny jsou nastavení principů, které na hřišti musejí být. Chování v obranné fázi, útočné fázi, co na hřišti je povinnost a co nadstandard. Konkrétně chování po ztrátě míče, po zisku míče, kam nabíhám a co dělám, jak napadám. To jsou věci, které jsou v určité fázi automatizované, a na tom budeme pracovat.

V čem s kolegy vidíte hlavní příčiny toho, proč se nedařilo? 

Jak už jsem řekl, zápasy jsme si podrobněji zatím nestihli analyzovat, ale samozřejmě jsem je viděl, domácí i venkovní. A viděl jsem v některých věcech rezervy, i to s tím souvisí. Kdo hrával fotbal na vysoké úrovni, tak ví, že se to stává. Někdy jsou v hlavách i jiné věci než jen hra. Určitý negativní tlak, tlak na výsledek a tak dále. Hráči si někdy připouští tlak víc, než je zdrávo, a na základě toho můžou chybovat. Tam já vidím příčinu. Důležitá je vnitřní motivace. Pokud je člověk nastavený na výkonnost a ne jen výsledek, je schopen pracovat jinak a lépe. Výsledek se pak zákonitě dostaví.

Co posílení týmu, to už jste s vedením stihli probrat? 

Jsme ve stádiu, kdy si hráče sám vyzkouším a uvidím, jak budou reagovat v tréninku a zápasech. Na základě toho budeme řešit, jestli mají příchody smysl nebo jestli máme kádr tak dobrý, že posily nepotřebujeme. Aktuálně si myslím, že moc posil potřebovat nebudeme, protože hráče díky tréninkovému procesu posuneme o kousek dál a bude to stačit na zlepšení. Věřím, že máme tým, který je schopen daleko lepších výkonů. Každý hráč je individualitou, s každým jednám jinak, je ale důležité, aby všichni vnímali základní principy. Výkon každého jednotlivce musí být ve prospěch týmu, na základě toho se skládá týmový výkon.

Cílem sezóny zůstává vítězit a postoupit, jste s tím srozuměn? 

Všichni chceme vyhrávat, je to sport a takhle to máme všichni primárně nastavené. Důležité je, aby kluky fotbal bavil, soupeře jsme přehrávali a byli lepším týmem na hřišti. Když tohle splníme, budeme i vyhrávat. A jestli to vyjde na postup nebo na baráž? To bych musel být věštec, abych to řekl, a to nejsem. Ale věřím, že to reálné je.

Jaká byla nálada na prvním tréninku? 

Myslím, že dobrá, ale to byste museli sami trénink sledovat s odstupem. Já to každopádně cítil a vnímal dobře. Vždycky říkám, že když trenér hodně křičí, mluví a nutí hráče do něčeho, tak je to špatně. Já dnes chvílemi jen stál a díval se, hráči pracovali dobře a reagovali bez problémů na všechny podněty, trénovali s chutí.

Jakou tvář by měl tým mít? 

Hrál jsem útočníka, záložníka a nakonec obránce, takže by se mohlo zdát, že budu chtít hrát defenzivně. Ale moje představa je hrát spíše ofenzivní fotbal a jsem přesvědčen, že to je v silách kádru.

Může být výhodou, že zejména mladší hráče dobře znáte z dorostu? 

Může to být určitá výhoda, ale znám i jejich slabiny, což je zase nevýhoda pro ně. Nemají to jednodušší než ti, které jsem netrénoval, a budou muset ukázat, že na to mají. Musejí neustále pracovat, rozvíjet se a posouvat dál, nesmějí stagnovat.

Nejbližší zápas vás čeká už ve čtvrtek, moc času na přípravu to není. Je to nepříjemné? 

To je realita, s tím nic nenadělám. Jestli je to výhoda, to vám řeknu v pátek. Ani si to zkrátka nepouštím to hlavy, je to prostě tak a takhle s tím pracuju.

Co se týče složení realizačního týmu, bylo to vaše přání jej poskládat takto? 

Měl jsem možnost si spolupracovníky vybrat, což jsem učinil. Moje volba byla jasná, Petr Maléř se mnou pracuje a jsem za to rád. Nabízí mi dobrou zpětnou vazbu, má spoustu zkušeností. Martin Doležal má na starosti brankáře v celém klubu a má velký přehled, i on byl jasnou volbou.

Kromě trenéra dorostu jste působil i jako šéftrenér dorostu, navíc trénujete reprezentaci. Jak to bude nyní?

Minimálně funkce u mládeže určitě skončí, to se nedá stihnout. Jsem ale domluvený, že budu s trenéry neustále komunikovat a mít zpětnou vazbu. Nesmíme přerušit výchovný proces, neustále budu bedlivě sledovat hráče, komunikovat s trenéry, jako jsem to dělal doteď.

Jste připraven i na tlak, který bude určitě větší, než u dorostu?

To se ukáže v momentě, až se tlak projeví. Já věřím tomu, že se do toho stavu nedostaneme, že nabídneme něco trochu jiného a na hřišti nám to půjde.

Autoři | Foto Zbrojovka Brno | Zdroj Zbrojovka Brno

Štítky zbrojovka, trenér, šustr, postup, první liga, Pavel Šustr, Roman Pivarník, trénink, fotbal, Martin Doležal, Petr Maléř

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Cíl zůstává stejný - postup do první ligy, prohlašuje nový kouč Zbrojovky Šustr  |  Fotbal  |  Sport  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.