Počasí dnes10 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Karatistka Mišková z brněnského TARO KAN reprezentovala Česko na mistrovství světa

Veronika Mišková, karatistka oddílu TARO KAN karate team Brno, se jako nejlepší česká závodnice v disciplíně kata (bojové sestavy) nominovala na světový šampionát, který se uplynulý týden konal v rakouském Linci. Snem byl zisk medaile. Po vyrovnaném duelu s Portugalkou ale prohrála hned v prvním kole 2:3.

Pokolikáté jste se dostala na mistrovství světa?
Celkově jsem na světovém šampionátu byla popáté. Z toho to bylo třikrát v seniorské kategorii. Na prvním mistrovství světa jsem byla ještě jako juniorka v roce 2009 v Maroku, kde jsem skončila ve čtvrtfinále s Francouzkou Feracciovou.

Jak se vám vedlo na seniorských šampionátech?
V Paříži v roce 2012 jsem prohrála s Japonkou Usamiovou a v repasáži skončila jedenáctá. V kategorii U21 v roce 2013 ve Španělsku jsem byla pátá a na dalším seniorském mistrovství v Brémách jsem vypadla ve druhém kolem s Němkou.

S jakými ambicemi jste jela do Lince?
Chtěla jsem se umístit do sedmého místa. To bylo reálné. Snem je však medaile.

V prvním kole jste šla s možná neznámou Portugalkou Patricií Cardosovou. Znala jste ji? Proč jste zvolila katu Chatanyara Kushanku?
Naopak. Soupeřku z Portugalska znám již dlouho a je to kvalitní závodnice. V juniorce je dvojnásobnou vicemistryní Evropy. Už jsme šly i proti sobě. V roce 2010 na juniorském mistrovství světa goju ryu v Portugalsku mě porazila v semifinále. Čekala jsem, že nasadí vysokou kata. Nechtěla jsem toto kolo podcenit a tak jsem nasadila právě Chatanyaru.

Byla jste spokojena s provedením katy?
Byla jsem s ní spokojena více než na ostatních turnajích, kde jsem ji v poslední době cvičila.

Je z vás znít „ale“…
Na 100 procent jsem spokojená nebyla. Něco tomu chybělo. Asi to chtělo více šťávy. Vím, že umím zacvičit ještě lépe. Musím se jen více zkoncentrovat na výkon. 

Jaké katy jste měla v rezervě pro případná další kola?
Do dalších kol jsem měla v rezervě pro mě novou Annan Dai, Papporen nebo Paiku.

Překvapila vás Portugalka výběrem svojí katy?
Asi ani ne. Papporen je teď celkem populární. Mnoho závodnic si v ní věří. Je ale náročná na uvolněnost, rychlost a dynamiku.

Prohrála jste na praporky 2:3. Tušila jste, že to nedopadne?
Doufala jsem, že to dopadne jinak. Obě jsme zacvičily dobře, mohlo to skončit 3:2 pro ni nebo pro mě. Příště prostě musím zacvičit o třídu líp.

Portugalka pak prohrála s Kanaďankou a to znamenalo váš konec v soutěži. Mrzí vás to o to víc, že jste měla ve své části pavouku asi jen jednu favoritku, kterou byla Egypťanka?
Jo. Pavouk byl hratelný. Favoritek ale bylo celkově v mé polovině určitě více než jedna. Ve čtvrtině jsem měla i Jasmin Bleulovou z Německa (bronzová medailistka z mistrovství v Brémách). V první čtvrtině pavouka pak byla Viviana Bottarová z Itálie, která vyhrála Evropu 2014 a letos skončila třetí.

I vy máte z Evropy medaili. V roce 2015 jste skončila na kontinentálním mistrovství v Turecku na třetím místě. Je to váš největší dosavadní úspěch?
Asi ano. Prosadit se na seniorské Evropě není jednoduché. Z Česka se to povedlo jen pár lidem a je super, že patřím mezi ně. 

Michal Heřman

 

Štítky mistrovství světa, Česko, Linec, Brno, Evropa, Portugalsko, Brémy, Maroko, Paříž, Španělsko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Karatistka Mišková z brněnského TARO KAN reprezentovala Česko na mistrovství světa  |  Sport  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.