Počasí dnes20 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 16. května 2024  |  Svátek má Přemysl
Bez reklam

Koblasa z brněnského Favoritu se na paralympiádě prosadil mezi špičku

Mezi světovou špičku se na paralympiádě v Riu dokázal prosadit 23letý závodník brněnského Favoritu Ivo Koblasa. Získal dvě pátá místa, a to v silniční časovce a v team sprintu. Šesté místo pak vybojoval ve stíhacím závodě na 3 kilometry na dráze. Osmý byl v silničním závodě a v závodě na 1 km na dráze.

„Může to znamenat, že jdu tou správnou cestou. Nepadám výkonnostně dolů a můžu to dotáhnout i na lepší časy,“ uvedl na svých webovkách. V silniční časovce a team sprintu dojel dvakrát na skvělém pátém místě. Obrovskou radost mu však udělalo také osmé místo na kilometru s pevným startem. „Jsem nejspokojenější člověk, protože jsem překonal o čtyři vteřiny svůj osobní rekord. Teď mám jedna dvanáct. Za to jsem vděčný sobě, protože to je hodně tvrdé píle, na čemž musí člověk pracovat,“ hýří optimismem mladý závodník.

Velkou oporou nejen v jeho sportovním snažení je mu jeho otec Ivo Koblasa starší. „Ivo prodělal dětskou mozkovou obrnu, také mimo jiné kalosotómii mozku, což je oddělení mozkových hemisfér, to znamená, že má velmi razantně narušenou koordinace vlastního pohybu. Má spasmu v levé horní a spodní končetině a v pravé ruce nemá jemnou motoriku,“ říká Ivo Koblasa starší.

Otec musí synovi pomáhat například s oblékáním. Navíc je trenérem, technikem a masérem v jedné osobě. "Ivo mě od malička bere více jako kamaráda než vlastního otce. Systém funguje, že já dělám trenéra, maséra, mechanika jeho kol a další věci, které jsou potřeba včetně pomoci s oblékáním a přinesením stravy. To znamená, že Ivo mně vnímá jakou určitou oporu, která je pro něj jistotou v tom jeho výkonu, zázemí a může se skutečně věnovat pouze svému výkonu," vysvětluje způsob fungování "Koblasa týmu" jeho starší člen.

Ze současného týmu paralympijských cyklistů byl v Riu nejmladším. Jeho velký vzor Jiří Ježek je čtyřicátník a Jiří Bouška a Tomáš Kajnar jsou třicátníci.

Koblasa jako dítě prodělal obrnu a po těžké operaci mu doporučili lékaři kolo jako způsob rehabilitace.

Zdroj: MMB, internetové stránky Iva Koblasy

Martin Šeda

Štítky Ivo Koblasa, paralympijské hry, Favorit, Rio de Janeiro, Jiří Ježek, Jiří Bouška

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Koblasa z brněnského Favoritu se na paralympiádě prosadil mezi špičku  |  Sport  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.