Počasí dnes22 °C, zítra25 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Skiareály hlásí čerstvý i technický sníh. Na jihu Moravy začíná lyžařská sezona

Napadaný sníh a teploty pod nulou, to jsou ideální podmínky pro zimní sporty. Díky příznivému počasí zahajují skiareály na jižní Moravě sezonu. Sněhu je podle pracovníků lyžařských středisek dostatek. První letošní lyžovačku si lidé užijí v Olešnici na Blanensku, Hodoníně u Kunštátu nebo třeba v Němčičkách na Břeclavsku.

Počasí zimním sportům přeje, sezonu už včera odpoledne zahájil skiareál v jihomoravské Olešnici. „Je ideální počasí pro lyžování, máme krásně nasněženo, co více si přát,“ uvedla spolumajitelka zařízení Petra Bártová. V areálu, který nabízí sjezdovku o délce půl kilometru a stometrové převýšení, leží na svahu zhruba padesát až šedesát centimetrů sněhu. Návštěvnící si tam zalyžují v sobotu od 8 do 20 hodin, v neděli pouze do 19 hodin. Ve všední dny bude otevřeno od 9 do 20 hodin.

Lyžařskou sezonu dnes zahajují i v nedalekém Hodoníně u Kunštátu, kde bude otevřeno o víkendu od 8 do 20 hodin a ve všední dny se bude začínat lyžovat o hodinu později. „Ještě budeme sníh rozhrnovat, ale kolem půl metru na svahu už je. Přírodního napadlo asi pětadvacet centimetrů. Má se ale oteplovat, zřejmě tedy postupně roztaje a zůstane jen sníh technický,“ sdělil za areál Vlastimil Jílek. Skireál leží na východním okraji Českomoravské vysočiny, délka sjezdovky je asi 550 metrů s převýšením sto metrů.

Pro veřejnost otevírá i lyžařský areál v Němčičkách na Břeclavsku, kde se lyžuje na svahu mezi vinohrady. Přes zimu tam mají položený umělý povrch, který umožňuje lyžovat i za nepříznivých klimatických podmínek. Lyžovat se tam tedy dá i za situace, kdy jsou teploty nad nulou a sníh není. Aktuálně je ale celá sjezdovka pokrytá sněhem, podle správce areálu Jaroslava Stávka na ní leží asi třicet až čtyřicet centimetrů sněhu. „O víkendu nasněžilo asi dvacet centimetrů sněhu, zasněžovali jsme, co to dalo. Včera jsme také poprvé vyjeli s rolbou, abychom svah na víkend pořádně připravili,“ doplnil Stávek.

V Němčičkách se ale poprvé lyžovalo už minulý víkend. Sjezdovku si tam užily děti v dlouhodobém lyžařském kurzu, který se bude konat každý víkend dopoledne. Lyžaři si tak svah můžou vyzkoušet v sobotu i v neděli mezi 13 až 17 hodinou. Ve všední dny zůstane areál ještě uzavřený, podle Stávka možná otevře ke konci příštího týdne.

Lyžovat se o víkendu začne také ve Filipově údolí na Hodonínsku, a to v sobotu od 10 hodin. Na svahu leží podle Lubomíra Žáka z tamního areálu asi dvacet až třicet centimetrů sněhu. „Počítáme s víkendem, ve všední dny ale areál zůstane uzavřený,“ sdělil Žák.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Pixabay.com

Štítky Skiareály, Zahájení sezony, Lyžování, JMK

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Skiareály hlásí čerstvý i technický sníh. Na jihu Moravy začíná lyžařská sezona  |  Sport  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.