Počasí dnes22 °C, zítra25 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Na nový bazén u Lužánek Brno stále čeká. Stavební práce zkomplikovala suť a statika

Plavci v Brně nedočkavě vyhlíží novou podobu bazénu za Lužánkami. Sportoviště stavbaři obsadili minulý rok na jaře, aby vybudovali novou halu a opravili tamní padesátimetrovou dráhu. Dělníkům ale v červnu hodil vidle do práce nález azbestu a narušená statika, kvůli kterým se zahájení provozu odsunulo na začátek října. Na tréninky se ale do zařízení sportovci stále nevrátili.

Už rok a půl milovníci vodních sportů kolem známého plavečáku v jihomoravské metropoli pouze jezdí. Bazén za Lužánkami od loňského dubna rekonstruují dělníci, vedle navíc staví nové sportoviště s pětadvacet metrů dlouhou dráhou. Původní termín otevření vysněného zařízení se ale už dvakrát posunul. Poprvé na začátku léta, ani nový termín se ale dodržet nepodařilo, a práce nyní nabraly další zpoždění.

„Při výstavbě předprostoru a parkovacích stání bylo pod původním terénem nalezeno velké množství stavební suti, která je jako podkladový materiál nevhodná a bylo tedy nutné vymyslet jiné projekční řešení,“ vysvětlila Drbně mluvčí společnosti Starez Michaela Dittrichová, jež se v Brně o městská sportoviště stará. Po odstranění původního kamenného obkladu navíc pracovníci objevily statické trhliny, které museli zajistit. Provozovatelé chtějí celý areál vyzkoušet na konci měsíce, zájemci by se do něj poté podívali na začátku listopadu.

O tom, že stavbaři nestíhají, informovali už před několika měsíci. Jako závažné důvody městská společnost uvedla rozpor původní projektové dokumentace se skutečným stavem. „Byla narušená statika, geologické poměry zeminy a původní akumulační nádrž byla v havarijním stavu,“ dodala Dittrichová. Při pracích se také v původních materiálech našel azbest a koroze střechy starého zařízení. Po dokončení proměny bazénů za zhruba čtvrt miliardy korun získají oba objekty společný vstupní prostor, pokladny a šatny. Navýší se také kapacity parkování.

O rozšíření plavečáku se ve městě mluvilo několik let. V roce 2018 představila radnice vizualizaci nového sportoviště, jež vznikne v místech, kde byl v minulosti školní šestnáctimetrový bazén, veslařský trenažér, a v prostorech pod nevyužívaným parkem při hlavním vstupu do sportoviště. Vybudováním bazénu město zareagovalo na vysokou poptávku po plavání a rozšířilo možnosti škol pro jeho výuku. V prostorech se také budou moct konat mezinárodní závody.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Starez Brno

Štítky Brno, sport, plavání, bazén, Lužánky, stavba

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Milan Hladký

Co dělali projektanti, když projektovali rekonstrukci ? To nedělali žádné sondy, aby odhalili stav objektu ? Něco šli se do staré dokumentace, že tam byl použit azbest ? A co dělaly za přípravu firmy, co se účastnili vyb.rizeni ? Taky nic ? Celá akce podle článku "smrdí".

Čtvrtek, 19. října 2023, 19:40Odpovědět

Marie Glanczová

ten se načeká, aby to nedopadlo jak ten fotbalový stadion...nevěřím našim hrabavým radním, včetně primátorky

Čtvrtek, 19. října 2023, 10:21Odpovědět

Na nový bazén u Lužánek Brno stále čeká. Stavební práce zkomplikovala suť a statika  |  Sport  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.