Počasí dnes10 °C, zítra6 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

Brněnští sokolové trénují na světovou soutěž. Sestavu odcvičí naráz pět set sportovců

Hromadnou sestavu, s níž se zúčastní letošní Světové gymnaestrády v Amsterdamu, nacvičovala v tělocvičně Sokola Brno I první skupina moravských sokolů. Na trénink dorazilo přes sto mužů a žen ve věku od patnácti let až po seniory. Skladbu na přelomu července a srpna zacvičí dohromady pět set sportovců.

Světová gymnaestráda se koná jednou za čtyři roky a je největší světovou přehlídkou gymnastiky. Z jihomoravské metropole vyraží na soutěž dvě stě třicet cvičenců. Sportovci se ale do tělocvičny dohromady nevejdou, museli se proto rozdělit na dvě cvičící skupiny. 

Všech pět set cvičenců se sejde na generální zkoušce na venkovním hřišti v Pardubicích letos v červnu. Poskládáním choreografických celků vznikne mohutný obrázek symbolizující čtyřlístek ze staročínských symbolů.

Začali jsme v podstatě v roce 2021, kdy jsme vyhráli konkurz České obce sokolské. Vytvořili jsme choreografii, pohyby a vše nacvičili se základním ukázkovým celkem, od něhož se skladbu od října učí všichni ve svých jednotách a župách. Jednou za tři měsíce se všichni sejdeme a nacvičujeme ve větších skupinách,“ uvedl autor skladby Petr Sádek.

Podle Sádka je nejtěžší připravit cvičence tak, aby dokázali při provedení poskládat choreografii velkého stadionu. „Náročné je gymnastické cvičení mužů na dřevěných hrazdách, to dá nejvíce práce na společný nácvik. Vyžaduje společnou souhru a přesné provedení všech cvičenců," řekl.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Sokol Brno I - gymnastika

Štítky ČR, sporty, kondice, Sokol, Brno

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Brněnští sokolové trénují na světovou soutěž. Sestavu odcvičí naráz pět set sportovců  |  Sport  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.