Počasí dnes15 °C, zítra18 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Zkoušky jdou stranou. Brněnské akvabely zabojují o olympiádu v Tokiu

Nadějné brněnské akvabely zamíří příští týden na olympijskou kvalifikace do Barcelony, kde se budou rvát v konkurenci světových týmů o vysněné Olympijské hry v Tokiu. Reprezentační tým se na nedávném mistroství Evropy umístil na 14. – 16. místě a soutěžní výkon chtějí překonat na blížící se kvalifikaci.

Teprve v úterý úspěšně odmaturovala Karolína Klusková, zkouškové období na vysoké škole prožívá Aneta Mrázková a třetí ročník střední školy uzavírá Lucie Alex Hrazdirová. Studijní povinnosti jdou nyní stranou a reprezentační tým poctivě finišuje přípravu na kvalifikační boje v Barceloně. „Příprava je časově náročná, ale když byla poslední rok on-line výuka, tak právě škola a dvoufázové tréninky šly skloubit. Nyní už ale ve zkouškovém období jenom střídám bazén, učení a pořád dokola,“ řekla akvabela Aneta Mrázková, která tvoří soutěžní pár Kluskovou. Pokud by jedna z akvabel nemohla závodit, na svou šanci čeká mladá Lucie Alex Hrazdirová.

Trénink jedině v cizině

Skloubit přípravu se zavřenými bazény v Česku bylo pro tým extrémně náročné, a proto mladá děvčata jezdila častěji na soustředění do ciziny a tréninkové kempy si vybírala podle aktuální epidemické situace. „Nejhorší situace byla na podzim, protože uzavření sportovišť bylo nekompromisní. Holky absolvovaly soustředění například ve Španělsku a Turecku, kde se ale hned po příjezdu uzavřely bazény a my museli žádat o výjimku u tureckých úřadů,“ řekla trenérka Soňa Bernardová.

Ideální podmínky na trénování nemají akvabely z oddílu TJ Tesla Brno ani ve zbývajícím čase před závodem. „Nejvíce teď trénujeme v kohoutovickém aquaparku, kde má bazén pouze dvacet pět metrů. Bohužel jsme doposud nemohli využít padesátimetrový bazén v Lužánkách, což je pro náš sport nejlepší varianta, jelikož holky si musí vyzkoušet plavat v reálných podmínkách závodu,“ povzdechla si ukrajinská trenérka Marina Krikunová, která připravuje soutěžní duet na závody.

Původním cílem brněnských akvabel byly Olympijské hry v roce 2024, které bude hostit Paříž. Zpoždění Olympijských her o rok, ale nahrálo mladému talentovanému páru, který za tu dobu nasbíral cenné zkušenosti. Brněnské akvabely se představí v olympijské kvalifikaci od 10. – 13. června.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Synchro Tesla

Štítky akvabely, synchronizované plavání, OH Tokio, kvalifikace, Letní olympijské hry 2021, olympijské hry, Barcelona, bazén, Evropa, TJ Tesla Brno, Soňa Bernardová, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zkoušky jdou stranou. Brněnské akvabely zabojují o olympiádu v Tokiu  |  Sport  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.