Počasí dnes15 °C, zítra18 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

MotoGP? Promotér chce, aby se závod v Brně odjel. Ale nejspíš bez diváků, říká primátorka

Promotérská společnost Dorna má zájem, aby se v srpnu jely v Brně závody mistrovství světa silničních motocyklů. Potvrdila to primátorka Brna Markéta Vaňková (ODS). Závody jsou v ohrožení kvůli opatřením v souvislosti s koronavirem. Podle Vaňkové by se asi jelo bez diváků, bude ale záležet na postoji státu. Počet závodníků a členů jejich týmů totiž přesahuje 1000 lidí.

Primátorka řekla, že se jedná s Dornou o snížení zalistovacího poplatku, který je kolem 120 milionů korun. Bez snížení by spolek kraje a města neměl na pořádání závodů peníze kvůli výpadku ze vstupného.

Jen jezdci a jejich týmy dají dohromady přes tisíc "povolených" lidí

Závody jsou v plánu od 7. do 9. srpna. „Měl by to být dokonce první závod (MotoGP), což je z mého pohledu velká reklama. Je ale jasné, že pokud se závody budou konat, tak bez diváků. Prověřujeme možnost konání pouze za přítomnosti jezdců a jejich týmů, což je přes 1000 lidí. Pro nás je zásadní stanovisko státu a vlády, jestli by se v tomto případě mohly závody konat," uvedla Vaňková.

Závod se pojede jen pokud Dorna zásadně sníží poplatek, říká primátorka

Pokud spolek kraje a města, který má závody pořádat letos popáté, dostane kladné stanovisko, bude se dál jednat o podmínkách s Dornou. „Je jasné, že když vypadnou příjmy z prodeje vstupenek, neměli bychom na pokrytí všech nákladů. Dovedu si představit, že se závod pojede, pokud Dorna bude souhlasit s výrazným snížením zalistovacího poplatku. Jinak nebudeme schopni závod ufinancovat," řekla primátorka.

Podle ní se sice trochu sníží náklady například tím, že nebude potřeba stavět tribuny, největší náklady ale tvoří právě zalistovací poplatek. „Podle mého názoru ale Dorna bude souhlasit se snížením. Jde jen o to, jestli najdeme kompromis, aby to bylo vyrovnané," dodala Vaňková.

Podpora města i kraje platí, na vyjádření státu se čeká

Zastupitelstvo Brna schválilo, že dá na letošní ročník závodů 30 milionů korun, stejnou částku schválilo i jihomoravské zastupitelstvo. Stát by měl přispět 55 miliony stejně jako loni. „Zatím s tím takto počítáme. Definitivní stanovisko z úrovně státu předpokládáme současně s vyjádřením, zda bude možná závody pořádat," doplnila Vaňková.

Sezona motocyklového MS je v současnosti paralyzována. Šampionát sice odstartovala začátkem března Velká cena Kataru, tam se ale představili jen jezdci nižších tříd Moto3 a Moto2.

Zrušené závody po celé EU

Další podoba kalendáře je stále nejistá. Odložené zůstávají závody ve Španělsku, Francii a Itálii, jejich konání je ale čím dál méně pravděpodobné. V minulém týdnu byly zrušeny Velké ceny Německa, Nizozemska a Finska. Brněnská GP je nyní v kalendáři nejbližším závodem.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto MMB

Štítky motogp, dorna, koronavirus, závod, Brno, Markéta Vaňková, poplatek, ODS, Evropská unie, Grand Prix Německa, Velká cena Kataru silničních motocyklů, Itálie, Finsko, Francie

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Em Kresová

Ale jóó, klidně jim ty peníze dejte. Bude fajn, když před volbami budou lidi vědět, že cpete peníze španělákům, zvlášť v pokoronavirových výpadcích u našich firem. je přece nutné solidárně podporovat vyžírky z ciziny než vlastní potřebné. A taky bude fajn, když si lidi porovnají za jaké "odborníky a vlastence", na rozdíl od ostatních států zde máme. jak ve městě, tak na kraji. A ty provize od nich se taky budou hodit, že?

Neděle, 10. května 2020, 12:00Odpovědět

MotoGP? Promotér chce, aby se závod v Brně odjel. Ale nejspíš bez diváků, říká primátorka  |  Sport  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.