Počasí dnes10 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Handicapovaní krasobruslaři z Brna vybojovali pro Česko historicky první medaili

Vůbec poprvé se letos na prestižních mezinárodních krasobruslařských závodech ve Finsku zařadily také vložené závody krasobruslení zdravotně postižených, kterých se zúčastnili sportovci Speciálních olympiád z 8 zemí.  Ve stejné šatně se tak společně setkali současný mistr světa v krasobruslení a student ze Střední školy F. D. Roosevelta v Brně. Česká výprava přitom zaznamenala fenomenální úspěch.

Krasobruslařský oddíl zdravotně postižených funguje teprve od jara

„Vznik 1. Krasobruslařského oddílu zdravotně postižených v České republice se sice datuje teprve k dubnu letošního roku, nicméně již od roku 2016 Nadační fond Emil pořádal kurzy bruslení pro handicapované a založení tohoto oddílu tak bylo logickým vyústěním,“ uvádí k historii oddílu jeho předseda Pavel Zbožínek.  

Kurzů bruslení s Emilem se od roku 2016 účastní žáci Základní školy Kociánka a studenti Střední školy F. D. Roosevelta. V posledním roce se přidal i spolek Úsměvy pro pomoc lidem s Downovým syndromem a jejich rodinám. A právě z výše uvedené střední školy jsou i závodníci Tereza Červinková a Ondřej Smetana, kteří se zúčastnili závodů poprvé a hned úspěšně. 

Bramborová a potom rovnou zlatá

Oba sportovci se dle svých slov chtějí po takovém úspěchu, který je samotné překvapil, ještě více krasobruslení věnovat a věří, že není jejich posledním.  Tereza získala za svoji volnou jízdu 4. místo a Ondra dosáhl na metu nejvyšší – zlatou medaili. Do České republiky tak přiváží historicky první medaili za sport, který má u nás jen krátkou historii. 

Péče jako o světové závodníky

„S něčím takovým jsme se ještě nesetkala,“ popisuje trenérka brněnského oddílu Barbara Zbožínková. „Pozornost a péče, která nám byla při těchto závodech věnována, byla srovnatelná s péčí, které se dostávalo přítomným světovým krasobruslařům. Když k tomu přidám obrovskou radost ze získaných medailí, co více si přát,“ dodává sama úspěšná bývalá krasobruslařka, která neskrývá radost z dosaženého úspěchu a nešetří chválou svých svěřenců.

Autoři | Foto Nadační fond Emil

Štítky Nadační fond Emil, krasobruslení, medaile, Finsko, Brno, Česko, střední škola, olympijské hry, Ondřej Smetana, Pavel Zbožínek, krasobruslař

Handicapovaní krasobruslaři z Brna vybojovali pro Česko historicky první medaili  |  Sport  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.