Počasí dnes20 °C, zítra21 °C
Neděle 12. května 2024  |  Svátek má Pankrác
Bez reklam

Někdo zalepil hnízda vzácných ptáků montážní pěnou. Odsoudil je k pomalé smrti

Nesmyslné barbarství. V Čejkovicích na Hodonínsku neznámý pachatel montážní pěnou ucpal vletové otvory do 57 hnízd vzácné vlhy pestré. Desítka hnízd byla obsazená, ptáci sedící na vejcích se tak nemohli dostat dovnitř ani ven, hrozilo, že uhynou. Hnízda se brzy podařilo znovu uvolnit, poblíž byli náhodou pracovníci České inspekce životního prostředí (ČIŽP). Případem se zabývá policie.

„Kvůli šetření jiného případu byli naši inspektoři zcela náhodou nedaleko. Když se o tomto neuvěřitelném barbarství dozvěděli, mohli okamžitě zasáhnout. Ihned začali s odstraňováním montážní pěny a uvolňováním vletových otvorů," uvedl v tiskové zprávě ředitel oblastního inspektorátu ČIŽP v Brně.

„Kolonii vlh se pachatel pokusil vyhladit v jejich nejcitlivějším možném období - v době hnízdění. Ptáci uvěznění v norách tak byli odsouzeni k pomalému umírání na svých hnízdech. Pokud samice prožila něco takového, rozhodně vajíčka nezahřívala a už se k nim ani nevrátí, i kdyby toto strádání přežila," konstatoval Zdeněk Vermouzek, ředitel České společnosti ornitologické.

Hnízdní nory budou ornitologové dále pravidelně sledovat. Pokud nebude prokázán trestný čin, mohou inspektoři zahájit správní řízení podle zákona na ochranu přírody. Za škodlivý zásah do vývoje zvláště chráněného druhu lze uložit fyzické osobě pokutu až 100.000 korun, právnické nebo podnikající fyzické osobě až jeden milion.

Vlha pestrá patří mezi silně ohrožené druhy živočichů. Ornitologové odhadují, že v Česku hnízdí 800 až 1000 párů, a to především na jižní a jihovýchodní Moravě. Hnízdo si vlha pestrá staví na konci nory, kterou buduje v písčitých nebo hlinitých přírodních stěnách.

Zdroj: ČTK

Foto: ČIŽP
   

Štítky hnízdo, pěna, Česká inspekce životního prostředí, okres Hodonín, Čejkovice, Zdeněk Vermouzek, Brno, Česká společnost ornitologická, ptáci, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Někdo zalepil hnízda vzácných ptáků montážní pěnou. Odsoudil je k pomalé smrti  |  Krimi  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.