Počasí dnes22 °C, zítra22 °C
Úterý 14. května 2024  |  Svátek má Bonifác
Bez reklam

Použitých injekčních stříkaček v Brně přibývá, strážníci jich loni našli dva tisíce tři sta padesát

Strážníci v Brně loni našli v ulicích 2357 injekčních stříkaček a jehel, které tam po sobě zanechali narkomani. Meziročně je to asi o 200 více. Mezi nejproblematičtější místa podle něj patří Svitavské nábřeží. Jsou to ale i další části Husovic a Zábrdovic, z ulic například Vlhká, Tkalcovská, Dačického nebo Za Divadlem.

"Nárůst pozorujeme několik posledních let, těžko říct, co je jeho příčinou. Městská policie ze zákona nemůže přímo bojovat proti drogové kriminalitě, tak se snažíme alespoň po té preventivní stránce mířit do brněnských ulic a injekční stříkačky sbírat," uvedl Ghanem.

Jehly i stříkačky by měli narkomani odevzdávat k likvidaci v kontaktních centrech. V Brně je provozuje sdružení Podané ruce, které pomáhá narkomanům v boji s jejich závislostí. Jen za rok 2016 jeho pracovníci rozdali drogově závislým asi 212.000 injekčních setů, řekl ČTK vedoucí oddělení služeb sdružení Petr Blažek. O rok dříve to bylo 217.000 setů. "Návratnost se v obou případech pohybuje kolem 200.000 stříkaček, loni se tedy oproti roku 2015 zlepšila," řekl Blažek.

Podané ruce jsou v Brně v kontaktu s asi 1300 lidmi, kteří jsou na drogách injekčně závislí. "Existuje ale další skrytá populace uživatelů, kteří s námi být v kontaktu nechtějí, kteří si injekční stříkačky kupují v lékárnách a likvidují je sami," řekl Blažek.

Při kontaktu s použitou jehlou hrozí přenos mnoha onemocnění včetně žloutenky nebo smrtelného viru HIV. Především rodiče by měli poučit své děti, aby na nalezené aplikační pomůcky v žádném případě nesahaly. Při nálezu je vhodné se obrátit na městskou policii, strážníci mají pro odstranění potřebné vybavení a jsou proškolení. Pokud by se dospělí rozhodli odklidit stříkačku sami, vždy by měli postupovat se zvýšenou opatrností a v ideálním případě ji uchopit v rukavicích nebo alespoň do kapesníku. Je nutné vyvarovat se jakéhokoli kontaktu s jehlou.

Strážníci v Brně jehly odstraňují po celý rok, konají se však i speciální akce, při nichž tento nebezpečný odpad vyhledávají i s pomocí detektorů kovů. Loni v říjnu se akce Jehla uskutečnila v osmi městech, jen v Brně se při ní za jediný den našlo 168 stříkaček.

Zdroj: ČTK
 

Štítky Brno, injekční stříkačka, Petr Blažek, Zábrdovice, Husovice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Použitých injekčních stříkaček v Brně přibývá, strážníci jich loni našli dva tisíce tři sta padesát  |  Krimi  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.