Počasí dnes21 °C, zítra19 °C
Čtvrtek 2. května 2024  |  Svátek má Zikmund
Bez reklam

Vztahy kraje s Mrencovou prověří policejní národní centrála

Vztahy jihomoravského krajského úřadu s firmami kolem lobbistky Jany Mrencové se bude zabývat Národní centrála proti organizovanému zločinu (NCOZ). Podnět k prověření dal už dříve brněnský státní zástupce Jan Petrásek na základě informací z médií, poté dorazilo také trestní oznámení od právníka Petra Němce. Trestní řízení je vedeno proti neznámému pachateli. Petrásek to dnes řekl ČTK. Mluvčí kraje Eliška Windová uvedla, že krajský úřad ani hejtman Michal Hašek (ČSSD) informaci o vyšetřování nemají. Mluvčí NCOZ Jaroslav Ibehej prohlásil, že centrála k věci nebude poskytovat žádné informace.

Na zahájení úkonů trestního řízení upozornil dnes Český rozhlas. Kdy policisté provedou první konkrétní úkony, nelze podle Petráska předjímat. Mohou si například někoho pozvat k podání vysvětlení, vyžádat si smlouvy, faktury a podobně. Existuje podezření z přečinu porušení povinnosti při správě cizího majetku, a to buď úmyslně, anebo v nedbalosti.

Přečin mohl spočívat například v "placení za nic", případně v suplování práce, kterou měl dělat tiskový odbor. Firmy podle bývalé mluvčí kraje Denisy Kapitančikové inkasovaly peníze za neodvedenou práci. Trestní oznámení podal z vlastní iniciativy například právník Němec. Už předtím ale informace v médiích vyvolaly zájem státního zastupitelství.

Hejtman Michal Hašek (ČSSD) v srpnu uvedl, že prověření věci vítá a že kraj poskytne potřebnou součinnost. "Je zvláštní, že právě média na rozdíl od krajského úřadu i hejtmana mají informace o údajném vyšetřování vedeném Národní centrálou proti organizovanému zločinu, které má být ze zákona neveřejné. Krajský úřad ani hejtman takovou informaci nemají," doplnila Windová.

Krajský úřad zároveň prověřuje smlouvy, které měl s firmami spojenými s Mrencovou, tedy Marketingovým centrem Profil a Producentským centrem Profil. Věcí se nejspíš bude zabývat i kontrolní výbor zastupitelstva. Diskusi o metodách mediální propagace kraje rozpoutal před časem článek Mladé fronty Dnes. Deník se zaměřil na osobu skrytou za e-mailovou schránkou pojmenovanou po Lucii Proutníkové. Z adresy několik let chodila médiím Haškova vyjádření i avíza na akce s jeho účastí. Podle MfD i podle svědectví Kapitančikové žádná Proutníková neexistuje a e-maily rozesílala lobbistka Jana Mrencová. Kapitančiková uvedla, že Mrencové posílala zprávy a fotky vypracované krajskými pracovníky, které pak Mrencová posílala zpět a fakturovala si za ně peníze.

Mrencové letos soud udělil nepravomocně podmínku za to, že bývalému místostarostovi Mariánských Lázni Petru Horkému slibovala za peníze ovlivnění novinářů. S firmami Mrencové a jejího partnera Jihomoravský kraj uzavřel smlouvy na služby za 3,75 milionu korun. Hašek již dříve uvedl, že Proutníkovou nezná. "Nevím, kdo to je, nevím, jestli existuje," uvedl hejtman. Popsal smluvní zajištění spolupráce s agenturou, podle něj je vše v pořádku, kraj dokonce šetří peníze za propagaci, protože na rozdíl od dřívějších metod neplatí za vydávání vlastního periodika. Hejtman také uvedl, že za kritikou mediální propagace kraje a své osoby vidí zájmy hnutí ANO. H

aška kvůli této věci kritizovali i zástupci některých jiných stran. Předsednictvo jihomoravského krajského výkonného výboru ČSSD v srpnu vzalo hejtmanovo vysvětlení ke kauze "falešné mluvčí" na vědomí. Odmítlo také zpochybňování krajské volební kandidátky a jejího lídra, jímž je právě Hašek.

Zdroj: ČTK

Štítky Národní centrála proti organizovanému zločinu, krajský úřad, Michal Hašek, ČSSD, peníze, Český rozhlas, Petr Horký, Mladá fronta DNES, ANO 2011, Státní zastupitelství ČR

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vztahy kraje s Mrencovou prověří policejní národní centrála  |  Krimi  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.