Počasí dnes22 °C, zítra22 °C
Úterý 14. května 2024  |  Svátek má Bonifác
Bez reklam

Soudce Suchánek se nevyhne kárnému řízení kvůli překročení rychlosti

Ústavní soudce Radovan Suchánek se nevyhne kárnému řízení kvůli překročení rychlosti za volantem. Ústavní soud (ÚS) dnes obdržel z Městského úřadu Břeclav přestupkový spis a předseda Pavel Rychetský vydal usnesení o zahájení kárného řízení.

Řekl to generální sekretář soudu Ivo Pospíšil. Usnesení zatím není doručeno Suchánkovi, soudce má dovolenou.

Podle zákona o ÚS se usnesení předkládá plénu, tedy sboru všech ústavních soudců. Suchánek dostane prostor k vyjádření. Potom plénum buď kárné řízení zastaví, anebo zvolí pětičlenný senát, který věc projedná a rozhodne. Jediným možným postihem je uložení výtky. Suchánek smí po dobu kárného řízení normálně vykonávat funkci ústavního soudce.

Pospíšil dnes řekl, že v době předsednictví Rychetského byla u ÚS čtyři kárná řízení, všechna se týkala dopravních předstupků soudců. Soud o nich v minulosti nijak veřejně neinformoval. Nejsou tedy známá jména soudců ani výsledky kárných řízení.

Úprava kárného řízení s ústavními soudci je jiná než u soudců ostatních soudů, jejichž prohřešky řeší speciální senáty u Nejvyššího správního soudu. Mohou soudce odvolat z funkce nebo jim uložit citelné srážky z platu.

Strážníci Suchánkovi podle neoficiálních informací naměřili v Břeclavi rychlost 96 kilometrů v hodině. Po odečtu běžné tolerance měření lze hovořit o rychlosti 93 kilometrů v hodině. 

Za překročení rychlosti v obci o více než 40 kilometrů v hodině lze v běžném správním řízení uložit pokutu 5000 až 10.000 korun, případně zákaz řízení na šest až 12 měsíců. Ústavní soudce ale nelze stíhat za přestupek.
V úvahu připadá pouze kárné řízení.

Zdroj: ČTK

Štítky Radovan Suchánek, ústavní soud, Pavel Rychetský, Břeclav, Ivo Pospíšil, Nejvyšší správní soud České republiky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Soudce Suchánek se nevyhne kárnému řízení kvůli překročení rychlosti  |  Krimi  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.