Počasí dnes22 °C, zítra22 °C
Úterý 14. května 2024  |  Svátek má Bonifác
Bez reklam

Muži, který zavraždil seniorku v Pršticích, udělil soud 14 let

Za lednovou vraždu seniorky v Pršticích na Brněnsku poslal dnes Krajský soud v Brně obžalovaného Romana Švába na 14 let do vězení se zvýšenou ostrahou. Šváb se k činu přiznal. Pětasedmdesátiletou ženu uškrtil šálou, poté jí ukradl náušnice a řetízek.

Hrozilo mu deset až 18 let vězení. Rozsudek není pravomocný, obhájce i státní zástupkyně si pro případné odvolání ponechali lhůtu na rozmyšlenou.

V minulosti celkem osmnáctkrát trestaný Šváb seniorku zavraždil její šálou poté, kdy se negativně vyjádřila o své dceři a Švábově bývalé přítelkyni. Dvaapadesátiletý Šváb, který žije přes deset let na ulici, rozchod těžce nesl a stále se k ženě snažil vrátit. U její matky v Pršticích ji toho dne hledal. Jak dnes před soudem uvedl, matka o dceři tvrdila, že žije špatným životem a že na ni zavolá policii, aby od ní měla klid. Podle Švába ho pak seniorka začala vyzývat k odchodu, nebo že policii zavolá i na něj. Šváb následně vypověděl, že mu bylo líto jeho přítelkyně. Místo, aby jí matka pomáhala, tak ji potápěla.

"Byla ke mně otočená zády, nervama jsem se celý roztřepal, bylo to silnější než já, nešlo to zastavit," popsal situaci Šváb. Jak vypověděl, k seniorce přistoupil blíž a vytáhl jí z kapsy šálu. "Omotal jsem jí ji kolem krku a začal ji škrtit. Nestačila se bránit, podlomila se jí kolena, její oči měly agresivní pohled," líčil Šváb. Když už žena ležela na zemi, vzal jí rozepnutý řetízek a náušnice v hodnotě celkem asi 10.000 korun. Následně je nechal přes známého prodat v zastavárně.

Před soudem dnes vypovídali i svědci, dcera zavražděné ženy, známá, které se Šváb v Brně k činu posléze přiznal, vypovídal také zastavárník a muž, přes kterého Šváb ukradené věci zastavil.

Státní zástupkyně i obhájce v závěrečných řečech navrhovali trest v dolní polovině sazby. „To, co jsem spáchal, nejde obhájit ani omluvit. Nevím, jestli se s tím naučím žít. Je to bolest, která mě bude provázet po celý život, lituji toho,“ uvedl v závěru líčení před soudem Šváb.

Uložený trest je v polovině trestní sazby a myslím si, že kromě samotného zločinu vraždy předseda senátu a vůbec celý senát trest uložili v takové výši, že shledali to okradení mrtvé jako velice zavrženíhodný čin,“ řekla po rozsudku státní zástupkyně Eva Žďárská.

Policie bezprostředně po vraždě, která se stala 21. ledna, začala po Švábovi pátrat jako po důležitém svědkovi. Po jeho výslechu na konci ledna ho obvinila z vraždy a vzala ho do vazby.

Zdroj: ČTK

Štítky Prštice, vražda, Krajský soud v Brně, státní zástupce, Brněnsko, policie, Brno

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Muži, který zavraždil seniorku v Pršticích, udělil soud 14 let  |  Krimi  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.