Počasí dnes16 °C, zítra18 °C
Úterý 7. května 2024  |  Svátek má Stanislav
Bez reklam

Zloději používají k vyloupení auta rušičky zamykání, varuje policie

Kriminalisté z druhého oddělení obecné kriminality dopadli na začátku června bezprostředně po spáchání trestného činu dva cizince (48 a 43 let). Během vyšetřování zjistili, že se muži kromě tradičních způsobů vloupávali do aut pomocí praku a také rušičky dálkového zamykání vozidel.

Povedená dvojce působila ve středu města Brna i obchodních centrech. U obviněných policisté nalezli notebooky, mobilní telefony, kamery a další části lupu. Škoda v tuto chvíli přesáhla 200 tisíc korun, ale bude určitě vyšší.

Muži si k vykrádání aut vybírali především parkoviště velkých obchodních center v Brně a okolí, zatím jsou obviněni ze 13 vloupání, další dvě desítky případů ještě mohou přibýt. "Škoda zatím přesáhla 200.000 korun,
ale určitě bude vyšší
," řekl kriminalista Tomáš Řiháček. Z vozů muži brali notebooky, mobilní telefony a další věci. Oba pachatelé už byli trestáni ve své zemi. Jsou ve vazbě, hrozí jim rok až pět let vězení.

Podle policie používali netradiční pomůcky. Vyrobili si například prak z části gumové rukavice a vršku od PET láhve, kdy pomocí vystřelení kuličky rozbili okno vozu. Policie varuje především před tím, že zloději používají
obyčejné vysílačky, které jsou běžně k dostání. Dokážou vyrušit zamykání vozu dálkovým ovladačem a vůz zůstane neuzamčený. Pachatel se tak do vozu dostane naprosto bez problémů. "Rušení funguje na několik desítek metrů, poškození nemají šanci toho pachatele na místě ani vidět," řekl Řiháček.

Dvojice mužů není jediná, která rušení pomocí vysílačky používala, podle policie je to čím dál častější metoda. Jen za poslední měsíc policisté ve městě evidují další desítku podobných případů.

Policisté proto žádají majitele aut, aby si uzamčení vozu pomocí dálkového ovladače vždy ověřili i manuálně,obzvlášť, když se auto chová nestandardně (neblikne apod.).

Štítky policie, Brno

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zloději používají k vyloupení auta rušičky zamykání, varuje policie  |  Krimi  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.