Počasí dnes20 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 9. května 2024  |  Svátek má Ctibor
Bez reklam

Před devíti lety byl zatčen heparinový vrah Petr Zelenka

Dnes je tomu devět let, kdy byl v havlíčkobrodské nemocnici dopaden takzvaný heparinový vrah Petr Zelenka. Za 7 vražd a 10 pokusů o vraždu si nyní odpykává svůj výjimečný trest. Podmínečně propuštěn na svobodu může být nejdříve v roce 2038.

Petr Zelenka vraždil od května do prosince 2006 na oddělení ARO v havlíčkobrodské nemocnici. Pacientům v bezvědomí podával silnou dávku léku na ředění krve heparin.

Heparinový vrah Zelenka se podle vyjádření kamaráda v mediích údajně těžce srovnával se svou homosexuální orientací a měl problémy s alkoholem.  V květnu 2006 se pokusil o první vraždu, kdy muži upoutanému na lůžku podal zmiňovaný heparin s odstupem času celkem třikrát po 5 ml formou injekce. Muž však přežil. První obětí se tak stal až jiný pacient, a to muž ve věku 68 let,  kterému podal Zelenka heparin dvakrát.

Zelenka byl zadržen 1. prosince 2006. Odhalil jej primář nemocnice Pavel Longin, který srovnal rozpis služeb s daty krvácení pacientů. Dle jeho vyjádření byl z 40 případů nevysvětlitelného krvácení v 23 případech podán heparin, z toho měl právě Zelenka 23krát službu v nemocnici.

Zelenka se u soudu ke všem svým činům přiznal. Před soudem stanul i tehdejší ředitel nemocnice Josef Pejchl, obviněný z neohlášení Zelenkovy vraždy. Dostal podmínečný trest, který však odvolací soud v Pardubicích v říjnu 2008 zrušil.

Zajímavostí je, že na motivy Zelenkových heparinových vražd napsal psychiatr Miroslav Skačáni román Vraždy ze závisti.Tato kniha se stala předlohou k filmu Hodinu nevíš...,  který natočil Dan Svátek v roce 2009.

Napsal(a) Lenka Dvořáková

Štítky Petr Zelenka, vrah, nemocnice, vražda, Dan Svátek

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Před devíti lety byl zatčen heparinový vrah Petr Zelenka  |  Krimi  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.