Počasí dnes23 °C, zítra20 °C
Středa 15. května 2024  |  Svátek má Žofie
Bez reklam

Policie: Uklízečka ukradla z fary ve Křtinách 240 cenných knih

Policie obvinila 36letou ženu, která uklízela na faře ve Křtinách na Blanensku, že z tamní knihovny ukradla 240 historických knih s církevní tematikou v hodnotě téměř tří milionů korun. Nyní jí hrozí osm let vězení. Svazky prodala přes známého a za získané peníze koupila svému manželovi, milovníkovi vojenské historie, sovětský funkční samopal PPŠ-1941 "Špagin", řekl dnes novinářům vedoucí blanenského policejního pracoviště Zdeněk Grénar.

Uklízečka byla původně podezřelá z krádeže 30 knih. Jejich zmizení zjistili ve Křtinách, které patří ke známým poutním místům na Moravě, před rokem. Vyšetřování ale ukázalo, že z rozsáhlé knihovny zmizelo mnohem více svazků. Některé z tisků jsou až 500 let staré.

Žena bydlí nedaleko fary, od níž měla klíče, protože ji chodila uklízet. Mezi odcizenými knihami byla například Kutnohorská bible z roku 1489. Policistům se postupně podařilo většinu svazků vypátrat. Svazky budou vráceny do Křtin.

Spolu s ženou stíhá policie také 34letého muže. Za podílnictví mu hrozí až šest let vězení. Knihy od uklízečky kupoval, dál je prodával a dělal vše proto, aby je policie nemohla vypátrat.

Fara je součástí chrámu Jména Panny Marie ve Křtinách. Podle legend stojí v místech, kde křtili první věřící věrozvěsti Cyril a Metoděj. Je významným duchovním místem i vyhledávaným turistickým cílem.

Zdroj: ČTK

Štítky kniha, policie, Křtiny, okres Blansko, Morava, Cyril a Metoděj, Bible kutnohorská

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Policie: Uklízečka ukradla z fary ve Křtinách 240 cenných knih  |  Krimi  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.