Počasí dnes29 °C, zítra22 °C
Neděle 8. září 2024  |  Svátek má Mariana
Bez reklam

Znojmo trápí černé skládky. Za jejich zakládání hrozí lidem desetitisícové pokuty

Některé lokality ve Znojmě bojují s černými skládkami. Ačkoliv občané mohou odpad bezplatně odvést do sběrných dvorů, někteří jej stále nelegálně pohazují na veřejném prostranství. Při dopadení hrozí původcům skládek pokuta ve výši až několika desítek tisíc korun.

Hlášení dostáváme i několikrát za rok

Nedávno pracovníci společnosti FCC Znojmo odklidili černou skládku v Malé Louce. „Bohužel někteří občané se zbavují odpadu tímto bezohledným způsobem, přestože mají možnost odpad bezplatně zavézt do dvou sběrných dvorů,“ uvedla v tiskové zprávě starostka města Ivana Solařová (ANO). Lokalita Malá Louka se nachází nedaleko sběrného dvora v Dobšicích.

Původce skládky se nepodařilo dopátrat, a proto město muselo zaplatit za náklady spojené s likvidací odpadu. Pokud by se však zpětně dokázalo najít jejího zakladatele, město po něm může požadovat úhradu nákladů spojených s úklidem. Za minulý rok Znojmo zaplatilo za odklízení černých skládek zhruba dvaadvacet tisíc korun.

Problém černých skládek město Znojmo řeší již několik let. „Hlášení o nelegálních skládkách město dostává klidně několikrát za rok,“ řekl pro Brněnskou Drbnu tiskový mluvčí města Znojmo Pavel Kovařík.

Původci černých skládek mohou dostat až milionové pokuty

Černá skládka je místo, které není určené pro skladování odpadu, ale i přesto jej tam lidé nelegálně odkládají. Tyto skládky často vznikaní na odlehlých místech, jako jsou lesy, pole nebo opuštěné pozemky. Nejčastěji je tvoří jak klasický směsní domovní odpad, tak i například starý nábytek, koberce nebo pneumatiky.

Při nálezu černých skládek by je lidé měli nahlásit na příslušném obecním úřadě nebo městské policii. Možností je také nahlásit ji přes mobilní aplikaci, například skrze ZmapujTo. U rozsáhlejších skládek je potřeba volat Českou inspekci životního prostředí.

Pokud se dohledá původce černé skládky, může mu být vystavena pokuta ve výši až padesáti tisíc korun. Nelegální skládky větších rozměrů řeší Česká inspekce životního prostředí a stanovená pokuta může dosáhnout až milionové výše. V drtivé většině případů se však jejího zakladatele nepodaří dopátrat.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Pixabay.com

Štítky skládka, odpad, černá skládka, Znojmo

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Znojmo trápí černé skládky. Za jejich zakládání hrozí lidem desetitisícové pokuty  |  Krimi  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.