Počasí dnes22 °C, zítra25 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Podnikatel užíval neoprávněně stánek města pod brněnským nádražím. Zaplatí přes tři miliony

Spor ohledně užívání prodejního stánku pod brněnským hlavním nádražím vyřeší město se společností Korekt Real smírnou cestou. Mimosoudní dohodu o narovnání dnes schválili zastupitelé. Společnost se v ní zavazuje k uhrazení náhrady za užívání stánku bez právního důvodu ve výši přesahující tři miliony korun spolu s náklady řízení ve výši 200 tisíc korun. Město naopak společnosti odpustí úrok z prodlení, který dosahuje 1,2 milionu korun, vyplývá z materiálu k zasedání.

Nejvyšší soud loni potvrdil rozhodnutí, podle kterého Brno vlastnilo stánky v podchodu pod hlavním nádražím. Skončil tím spor mezi městem a společností Pliska Interactive Services Consulting, která měla v podchodu pět stánků.

„Nebyla to ale jediná společnost, Korekt Real je další. Na základě loňského rozsudku Brno oslovila s tím, že jednotku dobrovolně vyklidí a městu zaplatí bezdůvodné obohacení a náklady řízení. Dohodu dnes zastupitelé schválili a do konce března bude stánek vyklizený," řekl radní zodpovědný ta majetek Jiří Oliva (SOCDEM).

Pětici stánků předala společnost Pliska městu loni v květnu a zaměstnanci městské firmy Brněnské komunikace je odstranili. „Pliska tam ale má i další stánky, které jsou předmětem samostatného sporu. I v tomhle případě nás zástupci firmy oslovili a jednáme mimosoudně. Vypadá to, že jsme v podstatě dohodnuti a do konce března stánky vyklidí. Poslední jednotku si nárokuje pan Toufar, kde zatím smírčí cestou nejednáme. Pokud bude ale mít pan Toufar zájem, tak se určitě budeme bavit," doplnil Oliva.

Spory se týkají stánků pod tramvajovými zastávkami. Stánky, které se nacházely pod nádražní budovou a pod železničním kolejištěm, skončily již na konci roku 2021. Podchod je místem, který v minulých letech Brňané v různých anketách označovali za jedno z nejodpudivějších míst ve městě. Magistrát jej chce opravit, původní plány na poměrně brzkou rekonstrukci po vyklizení prostoru od stánků ale posunul na pozdější dobu. Část pod hlavním nádražím se začne rekonstruovat nejdříve v roce 2025, část pod tramvajovými zastávkami později.

Hodnocení článku je 70 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Michal Šťastný

Štítky stavby, stánky, město, spor, nádraží, podchod, Brno

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Diskutér T.

NUMIM ČESKY....

Středa, 7. února 2024, 07:35Odpovědět

Podnikatel užíval neoprávněně stánek města pod brněnským nádražím. Zaplatí přes tři miliony  |  Krimi  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.