Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Muž převážející migranty utíkal policii, zastavily jej až varovné výstřely. Soud ho poslal na tři roky za mříže

Krajský soud v Brně pravomocně potvrdil čtyřicet měsíců vězení muži původem z Rumunska, který loni v srpnu převážel v osobním voze jedenáct Syřanů včetně sedmi nezletilých. Muž s migranty ujížděl policii, po nehodě ale utíkal dál a zastavily ho až varovné výstřely policie. Muž vinu přiznal, nesouhlasil ale s výší trestu. Hrozil mu až osmiletý trest.

Vezl jedenáct migrantů v osobním autě

Loni v půlce srpna se hlídka cizinecké policie pokoušela zastavit podezřelý vůz krátce před půl čtvrtou ráno u Bystřice pod Lopeníkem nedaleko hranic se Slovenskem.

„Řidič na výzvy k zastavení ale nereagoval, naopak zrychlil a zhruba dvou set kilometrovou rychlostí se snažil policistům ujet. Pronásledování jim ztěžoval vybržďováním. Nakonec ve vysoké rychlosti v Uherském Brodě havaroval. Naboural při tom tři zaparkovaná vozidla,“ uvedla tehdy mluvčí policie Simona Kyšnerová.

Z havarovaného vozu se následně rozuteklo několik lidí, prchajícího řidiče zastavily až varovné výstřely policistů. Ve voze se tísnilo jedenáct Syřanů, z nich sedm nezletilých. Minimálně čtyři lidi byli v kufru vozu.

Okresní soud v Uherském Hradišti muži loni v listopadu uložil 40 měsíců vězení a vyhoštění na čtyři roky, a to za organizování a umožnění nedovoleného překročení státní hranice, obecné ohrožení a za maření výkonu úředního rozhodnutí a vykázání. Muž byl už v té době v podmínce, kterou mu uložil soud po jiné nesouvisející nehodě.

Požadoval nižší trest

Muž v řízení prohlásil skutek za nesporný, odvolal se proti výši trestu. „Chci poprosit paní soudkyni, aby na mě nepohlížela tak tvrdě,“ řekl u soudu. Podle předsedkyně senátu Hany Kleinové ale trest nebyl nepřiměřeně přísný. Řekla, že trest měl být vzhledem ke škodlivosti trestného činu ještě vyšší, minimálně pět a půl roku vězení.

Odvolací soud sazbu ale nemohl zvýšit, protože se ve věci neodvolal žalobce. Trest je tak pravomocný. Muž proti němu může podat už jen mimořádný opravný prostředek, tedy dovolání k Nejvyššímu soudu.

Hodnocení článku je 74 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Tereza Pulgretová

Štítky Krajský soud v Brně, migranti, trest, vězení, převoz, nehoda, Brno, Uherské Hradiště

Muž převážející migranty utíkal policii, zastavily jej až varovné výstřely. Soud ho poslal na tři roky za mříže  |  Krimi  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.