Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Za trojnásobnou vraždu z Kostelce na Hané uložil soud doživotí. Muž ubodal svého bratra, sestru a otce

Krajský soud v Brně dnes za trojnásobnou vraždu z Kostelce na Hané na Prostějovsku uložil doživotí. Devětadvacetiletý muž loni koncem dubna zběsilým způsobem ubodal svého bratra, sestru a otce, přežila pouze mladší sestra. Muž se přiznal, řekl, že v něm zvítězila nenávist.

Krajský soud v Brně se otřesným případem začal zabývat v polovině letošního února. Žalobkyně navrhla 30 let vězení či doživotí, obhájkyně trest při spodní hranici trestní sazby a zabezpečovací detenci. Kromě doživotního trestu soud muži uložil zaplatit další, přeživší sestře jako nemajetkovou újmu devět milionů korun.

Předsedkyně senátu Jaroslava Bartošová dnes řekla, že šlo o brutální masakr. "Jednal po předchozím uvážení a surovým a trýznivým způsobem," uvedla soudkyně.

Při rodinné tragédii, která nemá obdoby, zavraždil syn svého sedmapadesátiletého otce, třiadvacetiletého bratra a jednadvacetiletou sestru. Mladý muž zabíjel s neslýchanou chladnokrevností a zároveň brutalitou. "Za svou praxi si nevybavuji, kdy bych viděl takto zohavené mrtvoly," řekl k tomu v minulosti vedoucí krajské kriminálky Jan Lisický.

Devětadvacetiletý muž podle kriminalistů nejednal v afektu, ale měl důkladný plán. Ráno ubodal svého bratra, a poté i sestru, když se vrátila z procházky se psem. Tělo ukryl za kuchyňskou linkou a s kýblem a hadrem poté uklidil obrovské množství krve. Když přišla domů sedmnáctiletá sestra, zamknul ji na toaletě a sebral jí mobil. Dívka tam přežila. Muž si mezitím brousil nože. Na otce pak zaútočil ve dveřích a pronásledoval ho až na ulici. Policie pak muže zatkla přímo v domě.

Muž se k vraždám přiznal. U soudu prohlásil, že ho ostatní členové rodiny bezdůvodně uráželi, vymýšleli si k tomu nejrůznější záminky a chtěli, aby se odstěhoval. Mladík si však nedokázal najít práci. "Nenávist ve mně zvítězila, spáchal jsem to, co jsem spáchal. Už to nemůžu vrátit zpátky. Nenáviděl jsem všechny tři, asi stejně," uvedl muž. Urážky ho vnitřně štvaly a cítil se hrozně, vypověděl u soudu. Mladší sestře ublížit nechtěl. Na záchodě ji podle svých slov zavřel proto, aby nezavolala policii.

"Poškozené opakovaně bodal, způsob provedení lze označit za zvlášť surový, v případě sestry za trýznivý," uvedla žalobkyně Eva Žďárská.

Mladík skončil ve vazbě, součástí vyšetřování byly i znalecké psychiatrické a psychologické posudky. "V jeho podání to zní tak, že byl členy rodiny týrán, že mu bylo ubližováno. Není schopný říct, čím konkrétně mu ubližovali. Říká, že to bylo sto a jedna maličkostí," přiblížil vrahovy motivy Lisický.

"Nejmladší sestru prý ušetřil proto, že byla podle jeho slov nejméně vinna," dodal kriminalista.

Jedné z obětí pomohl čtrnáctiletý Martin Hublar, který se náhodou vracel domů od zubaře. Pobodaného otce uviděl na ulici a snažil se ho vážně zraněného udržet naživu. Jen pár metrů opodál za zdmi domu byl mezitím ukrytý brutální pachatel. Za snahu o záchranu člověka poděkoval statečnému chlapci hejtman Olomouckého kraje Josef Suchánek (PirSTAN).

Hodnocení článku je 96 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Stanislav Heloňa

Štítky vražda, trojnásobná, příbuzní, doživotí, brutalita, rozsudek, Kostelec na Hané, Krajský soud v Brně

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Baron Kocharovski

co to s lidma "DNESKA" je?! doma, doma se můžu pohádat..., ale zabíjet?! NECHÁPU, vůbec! :-(((

Středa, 5. dubna 2023, 19:42Odpovědět

Za trojnásobnou vraždu z Kostelce na Hané uložil soud doživotí. Muž ubodal svého bratra, sestru a otce  |  Krimi  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.