Počasí dnes22 °C, zítra16 °C
Pondělí 23. září 2024  |  Svátek má Berta
Bez reklam

Muž z Břeclavska přišel kvůli jednomu emailu o dvacet tisíc. Policie varuje před phishingem

Policie varuje před takzvaným phishingem, kdy útočníci posílají emaily s odkazem na podvodné weby, skrz které se třetí strana dostane ke všem vašim údajům nebo penězům. Devětačtyřicetiletý muž z Břeclavska tak kvůli nepravdivému emailu z přepravní společnosti přišel o dvacet tisíc korun.

Devětačtyřicetiletý muž z Břeclavska se zbytečně těšil na neohlášený vánoční dárek. Na email mu totiž přišlo oznámeni, že nezaplatil poplatek, a tak mu byl zadržen balík. Přestože si muž nepamatoval, že by jakoukoli zásilku objednával, z připojeného odkazu bez rozmýšlení elektronicky poslal požadovanou padesátikorunu. Odkaz, který se sice tvářil jako platební terminál banky, ale posloužil neznámému pachateli, aby z neopatrného muže vymánil kompletní údaje k účtu. 

„Obratem pak zaplatil nákup v polském internetovém obchodu. Neopatrný muž balíku nedočkal. Navíc tak přišel o skoro dvacet tisíc korun." uvedl policejní mluvčí Bohumil Malášek. 

Policie varuje před dalšími případy takzvaného phishingu. Obvykle chodí v podobě emailu, který ale odkazuje na podvodný web, skrz který se pak kdokoli dostane k údajům nebo penězům. Útočník pak lehce získá, co potřebuje.

„Phishingové útoky působí v dnešní době již velmi důvěryhodně. Útočníci se často maskují za e-maily z banky, od někoho známého účty na sociálních sítícch, pošty apod." dodává mluvčí.

Policie pak radí další postup při případném phishingu, a to:

-          Buďte obezřetní.

-           Neklikejte na neověřené odkazy.

-           Nestahujte podezřelé přílohy.

-           Neodpovídejte na podezřelé e-maily.

-           Vždy zkontrolujte adresu odesílatele (většina podvodníků má odlišnou e-mailovou adresu než společnost, z níž má údajně býti).

-           Pozor na stránky internetových obchodníků, které Vás přímo přesměrují na internetové bankovnictví. Banky to takto rozhodně nastavené nemají! Přihlašování do internetového bankovnictví probíhá přes klasické stránky a standartní cestou.

-           Kontrolujte i elektronické podpisy (ikonka s pečetí), pokud Vám přijde upozornění, že nastal problém s tímto podpisem, jedná se o falešnou zprávu.

-           Nepřeposílejte žádné SMS zprávy z bank třetí osobě.

-           Žádná banka po svých klientech nevyžaduje jejich osobní údaje pro přihlášení do internetového bankovnictví přes e-mail, SMS zprávu ani přes sociální sítě

-           Kvalitní antivirový program pravidelně aktualizovaný je samozřejmostí.

-           Ve Vaši e-mailové schránce používejte ochranu proti spamu a další ochranné nástroje.

-           Do mobilního telefonu instalujte aplikace z oficiálních obchodů.

Hodnocení článku je 74 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Pixabay.com

Štítky Phising, policie, břeclavsko, podvod, okres Břeclav, banka, internetové bankovnictví

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Muž z Břeclavska přišel kvůli jednomu emailu o dvacet tisíc. Policie varuje před phishingem  |  Krimi  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.