Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Žena našla u vchodu do domu v Bystrci dvoumetrového hada, strážníci odchytávali v Brně tento druh poprvé

Barevné klubko připomínající svinutého hada zaujalo minulé úterý v dopoledních hodinách ženu v brněnské Bystrci. Když přišla blíž, ve vysoké trávě nedaleko vchodu do bytového domu uviděla asi dvoumetrového hada. Na místo tak vyrazil strážník z odchytové služby. Odborníka na hady pak čekalo překvapení - hroznýšovce duhového totiž v Brně ještě neodchytávali. A navzdory letnímu měsíci byl had značně podchlazený.

Ten zvíře opatrně lapil a předal ho do péče specialistů. „Šlo o hroznýšovce duhového žijícího převážně v Jižní a Střední Americe. Živí se myšmi nebo mláďaty potkanů,“ uvedl herpetolog Roman Zajíček.

Když strážníci hada našli, bylo chladno a deštivo, takže byl podchlazený. Dle Zajíčkových slov je pro něj ideální teplota okolo dvaceti osmi stupňů Celsia.

V Brně se nejčastěji chovají kobry a chřestýši

Zajíček se ročně zabývá bezmála třicítkou nalezených plazů, nejčastěji přitom jde o užovky červené v různých barevných mutacích. V Brně je nejrozšířenější chov kober a chřestýšů, s výskytem hroznýšovce se tady setkal vůbec poprvé.

Zároveň varuje, aby se hady, pokud nějaké najdou, lidé rozhodně nepokoušeli chytat. „Jakákoli neodborná manipulace je nebezpečná a případné kousnutí tímto druhem může vést k poranění tepen,“ vyzval Zajíček.

Než se o nalezeného hada přihlásí majitel, zůstane v péči specialistů. 

Hodnocení článku je 46 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto MP Brno

Štítky had, Bystrc, strážníci, hroznýšovec duhový, Brno, dům

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Žena našla u vchodu do domu v Bystrci dvoumetrového hada, strážníci odchytávali v Brně tento druh poprvé  |  Krimi  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.