Počasí dnes15 °C, zítra18 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Policisté si vytipovali přetížené náklaďáky, některé vezly náklad i o 14 tun těžší. Provozovatele čekají vysoké pokuty

Policisté se zaměřili na přetížené náklaďáky. Slovenský řidič převážel o šest tun těžší klády, běloruský šofér polské společnosti měl dokonce upravené auto tak, aby naložil o víc než 14 a půl tuny větší náklad. Přetížené vozy jsou velmi nebezpečné pro ostatní řidiče a navíc přispívají k rychlejšímu ničení povrchu cest. Provozovatele aut čekají vysoké sankce.

Téměř každý den vyjíždí policisté i se speciálním vozidlem na kontrolu kamionů do terénu. Policisté na motorkách tipují auta, která jsou buď přetížená nebo ve špatném technickém stavu, ty potom kontrolují. V pondělí policie odhalila hned čtyři hříšníky, ti pak dostali kauce v celkové výši 118 tisíc korun a zaplatili také 30 tisíc pokuty. Provozovatelé náklaďáků teď čekají vysoké sankce. 

Slovenský řidič například převážel klády, které způsobily přetížení 6 tun. Smutným rekordmanem dne se ale stal běloruský řidič pracující pro firmu sídlící v Polsku. Policisté si nemohli nevšimnout speciálně upravené korby, na které byly dodatečně zvýšené bočnice. Auto bylo plně naloženo a vážilo místo 32 tun alarmujících 46 a půl tuny. 

Řidič vypověděl, že pracuje na rekonstrukci dálnice, odkud odvážel suť. Podobně přetížená auta ale právě dálnice poškozují a přispívají k jejich rychlejšímu ničení povrchu na nových úsecích. Navíc mají horší jízdní vlastnosti a tak i delší brzdnou dráhu, což je pro ostatní řidiče velmi nebezpečné. 

Od začátku června jsme zkontrolovali 393 vozidel. Ve 235 případech (vozidla tipujeme, neznamená to, že jezdí v takové míře přetížená) byla překročena maximální přípustná hmotnost, 7 aut neprošlo kvůli rozměrům. Na pokutách zaplatili řidiči na místě téměř 2 miliony korun, citelné sankce čekají i dopravní firmy ve správním řízení.“ doplnil informace mluvčí policie Pavel Šváb.

Hodnocení článku je 74 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto PČR

Štítky přetížení, náklaďák, policie, brno, slovensko, náklad, sankce, Pavel Šváb, Polsko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Josef Nováček

Jediná možnost, jak zjednat nápravu, je nejen dávat firmám pokuty, ale ta vozidla prostě na nějaký čas odstavit (2 měsíce?), aby s nimi nemohli jezdit. A jak není kšeft, tak bude hned vymalováno. A když to nepomůže, tak firmě zakázat činnost.

Neděle, 26. července 2020, 16:30Odpovědět

Oto Kobzan

nenazranost dopravcu a penize ohrozuji ostatni ucastniky provozu to ale policiji nezajima maji radsi uspechy za dobre provedenou akci i kdyz nesmyslnou protoze dokud nebudou postihovat pricinu pretezovani tim se bude pretezovat dal. je to klasicke saskovani dopravni policie aby byla videt a mezi tim se kolem nich prohaneji vysmati fetaci a po nocich ozralci.

Neděle, 26. července 2020, 12:53Odpovědět

Oto Kobzan

nalozi tim ma vic. funguje to tak ze ridic odmitne vazeni zaplati 30 000 pak se zepta dispecera jestli ma nakladat min a on mu rekne nakladej porad stejne.

Neděle, 26. července 2020, 12:50Odpovědět

Oto Kobzan

ridic vetsinou neovlivni kolik ma nakladat tady toto pretezovani je nenazranost dopravnich firem nebo dispeceru maji placeno od tuny nebo kubiku takze cim vic na auto

Neděle, 26. července 2020, 12:48Odpovědět

Michal Horák

Bohumil Jandík, buď nečtete zákony, nebo jste poněkud pomalejší. Tak ještě jednou a snad jasněji. Policie postupuje tak, jak jí umožňuje příslušný zákon. Odebírat ŘP tak,jak je to třeba v Německu nebo Rakousku, současně platné české zákony neumožňují. Pokud máte tu možnost, obraťte se s návrhem na změnu na naše zákonodárce, pokud ne, nastudujte si příslušné předpisy a pak nebudete psát bláboly.

Sobota, 25. července 2020, 23:44Odpovědět

Bohumil Jandík

Kdyby naši policisté postupovali jako v Německu,nebo v Rakousku a tvrdě tyto řidiče trestali i třeba odebráním ŘP pokud nechce najet na váhu,hned by se toto pročistilo!!!Bohužel u nás je vžitá benevolence policie a to je špatně!

Sobota, 25. července 2020, 18:07Odpovědět

Ivo Škapa

Co myslíte, pane Mrázku? Nafouknutá bublina? Tak si pořiďte to auta občanskou radiostanici a můžete poslouchat, jak se řidiči hecují, kdo veze více přes limit a jak se varují před hlídkami. Když před lom přijeli policisté s váhou, náklaďáky zastavovaly 100m před váhou a všechny měly "poruchu". Taky se mi už stalo, že mi na hrbolu před osobák vyskočilo celé nezajištěné zadní čelo ze sklápěčky. Náklaďák s kládami mě minulý týden předjížděl v křižovatce přes zebru a do odbočovacího pruhu v protisměru. Kdyby se tam někdo rozhodl odbočovat, odbočil by rovnou na hřbitov. Máte pravdu, zlomek pravdy.

Sobota, 25. července 2020, 15:48Odpovědět

Radek Mrázek

Otázkou je, jak to bylo ve skutečnosti, ono do novin docela hodně zveličuje aby se to dobře četlo, aby člověk byl v úžasu co se všechno děje a nakonec je pravda jinde, nebo je to zlomek pravdy.

Pátek, 24. července 2020, 20:31Odpovědět

Policisté si vytipovali přetížené náklaďáky, některé vezly náklad i o 14 tun těžší. Provozovatele čekají vysoké pokuty  |  Krimi  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.