Počasí dnes11 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Muž, který v Brně minulý rok zastřelil svou ženu, dostal 16 let vězení

Krajský soud v Brně dnes poslal za vraždu s rozmyslem a nelegální ozbrojování na 16 let do vězení sedmašedesátiletého Jana Šmehlíka, který loni v říjnu v brněnském bytě zastřelil svou pětatřicetiletou milenku. Senior se doznal, jednal prý v afektu, tomu ale soud neuvěřil. Muži hrozilo až 20 let vězení, státní zástupce trest kolem 16 let navrhoval. Muž má rodině oběti uhradit nemajetkovou újmu asi dva miliony Kč. Rozsudek není pravomocný, obžalovaný si nechal lhůtu pro odvolání.

„Skutek tak, jak byl popsaný v obžalobě, se stal, není pochyb, že smrtelný následek způsobil pan obžalovaný," uvedl soudce Petr Jirsa.

Muž podle obžaloby přišel s obětí do bytu a začali se hádat. Během rozepře vytáhl zbraň, kterou doma měl, a čtyřmi ranami ženu zastřelil. Příčinou smrti podle žalobce bylo střelné poranění krku. Muž byl při střelbě sám vážně zraněn na noze. Pistoli podle rozsudku držel nelegálně, muž uvedl, že ji našel s kamarádem při opravě střechy.

„Omluva není dostatečná vůči neštěstí, které se stalo. Kdyby nedošlo k prostřelení mojí nohy. Tím se to celé spustilo, odehrálo se to v pár vteřinách v afektu," uvedl ve své středeční výpovědi před soudem Šmehlík.

Při hádce zbraň prostřelila muži nohu

Podle něj mu žena byla nevěrná, pistolí ji chtěl vystrašit, aby se k nevěře přiznala. O zbraň se ale podle něj začali přetahovat a vyšel výstřel, který jej zranil. Muž pak vypověděl, že přítelkyni zbraň vykroutil z ruky a začal střílet.

Jirsa uvedl, že výpověď obžalovaného o jednání v afektu je nevěrohodná. Vše podle něj nasvědčuje tomu, že muž věc plánoval. Podle soudce o tom svědčí i to, jak si pistoli připravil i to, že na ženu vystřelil čtyřikrát ze dvou různých směrů. Dva výstřely šly zepředu, dva další směrem dolů. Muž už v přípravném řízení uvedl, že čin plánoval, řekl tehdy, že z bytu neměla odejít živá.

Vrah střelil ženu čtyřikrát, neměla nejmenší šanci na přežití

Znalec z oboru soudního lékařství ve středu řekl, že ženu zasáhly čtyři výstřely, které způsobily 13 poranění. Dvě rány prošly krkem až do paže oběti. Další dvě střely mířily do hrudi a do břicha, žena utrpěla zranění levé plíce, žaludku, dvanáctníku a slinivky.

Potrestal ji za to, že ho zesměšnila, tvrdí psycholožka

Znalkyně z oboru psychologie ve středu před soudem uvedla, že obžalovaný se díky mladší partnerce cítil jako vysoce atraktivní člověk. Uvedla, že když jej svým činem partnerka zesměšnila, cítil potřebu ji potrestat. „Ve své sobeckosti chtěl tu záležitost nějak řešit. Myslí především na sebe, preferuje sobeckost nad ohledy nad jinými," vypověděla psycholožka.

Státní zástupce navrhoval trest v polovině trestní sazby 12 až 20 let. Obhájce navrhl trest v její dolní části, nanejvýš ve třetině. Soud se musel vypořádat i s návrhy zmocněnců, příbuzní po obžalovaném požadovali náhradu necelých pět milionů korun.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto

Štítky soud, senior, střelba, vražda, Brno, věznice, Krajský soud v Brně, zbraň, psychologie

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Muž, který v Brně minulý rok zastřelil svou ženu, dostal 16 let vězení  |  Krimi  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.