Počasí dnes11 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Porušujete zákaz shromažďování nebo nemáte roušku? Policista nebo strážník může nově udělit pokutu až deset tisíc korun

Sněmovna dala policistům i strážníkům možnost pokutovat až 10 tisíci korunami lidi, kteří budou porušovat opatření proti šíření koronaviru. Poslanci také omezili maximální výši úroků z dlouho nesplácených spotřebitelských úvěrů. Zároveň zavedli limit pro sankce živnostníkům za opožděné splátky úvěrů. České národní bance Sněmovna umožnila širší obchodování na trzích, tuto pravomoc však poslanci časově omezili.

Policie bude moci pokutovat přestupky ohledně koronaviru

Policisté a strážníci zřejmě dostanou možnost ukládat pokuty až do 10.000 korun lidem, kteří budou porušovat opatření proti šíření koronaviru. Počítá s tím vládní návrh zákona, který schválila Sněmovna, byť poměrně těsnou většinou. Návrh, který má platit jen po dobu platnosti opatření proti koronaviru, nyní dostane k projednání Senát.

Pokutovat dvoumetrový odstup či ne?

Policisté by mohli pokutovat lidi například za porušení nařízení o omezení pohybu nebo za nezakrývání dýchacích cest. Kritici z řad ODS či Pirátů poukazovali na to, že opatření vlády i ministerstva zdravotnictví jsou přijímána ze dne na den a jejich výklad nebývá jednoznačný. Podle občanských demokratů není například jasné, zda policie bude pokutovat dodržování dvoumetrových rozestupů v obchodech nebo nošení roušek v autech.

Není to jen o rouškách, ale i garážových party

Ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) hájil opatření kvůli tomu, že přestupky proti opatřením ministerstva zdravotnictví musí ve správním řízení projednávat krajské hygienické stanice místo potírání koronaviru. Ministr má za to, že většina přestupků bude stejně jako dosud řešena domluvou. Policie ale potřebuje u některých přestupků účinnější nástroj. „Není to jen o rouškách, ale i o garážových party," řekl Hamáček k charakteru přestupků.

Nechceme buzeraci obyvatel, zní z opozice

Předseda poslanců TOP 09 Miroslav Kalousek se obává toho, že návrh posílí možnost korupce a je v rozporu s doporučením, aby lidé platili bezhotovostně. Podle Piráta Jakuba Michálka by se policisté měli raději soustředit na dodržování izolace a karantény infikovaných. „Určitě nikdo nechce, aby se to zvrhlo v buzeraci obyvatel," uvedl. Vojtěch Pikal (Piráti) poukázal na obtížné vymáhání pokut u bezdomovců. Kalousek zmínil případ nudistů, kteří měli být postiženi za slunění bez roušky.

Koalici ANO a ČSSD v prosazení novely, pro kterou hlasovalo 52 z 96 přítomných poslanců, pomohly KSČM a KDU-ČSL. Podle lidovce Jana Bartoška jsou blokové pokuty „mimořádné opatření po dobu stavu nouze pro případy, když by domluva nefungovala". Zdeněk Ondráček (KSČM) uvedl, že za minulý víkend bylo oznámeno 540 přestupků, které budou muset řešit krajské hygienické stanice a radnice.

Hamáček oznámil, že jeho vlastní setkání se Zemanem a dalšími „je v šetření"

Hamáček přiznal, že prošetřováno je i jeho sobotní setkání s prezidentem Milošem Zemanem a jeho poradním týmem, na němž jeho účastníci podle fotografií sice měli roušky, ale v rozporu s opatřeními konzumovali jídlo. „Ta věc je v šetření," řekl. Ministr už daroval 10.000 korun Fakultní nemocnici Motol za to, že při jedné z porad, byl zachycen bez roušky.

Nynější podoba postihu ve správním řízení se podle ministerstva vnitra ukázala jako neefektivní a zdlouhavá. Nová pravomoc by měla podle představ úřadu zvýšit účinnost opatření a zajistit jejich dodržování. Podle autorů návrhu je zaplacení pokuty na místě vhodnější i pro obviněné z přestupku, protože se vyhnou správnímu řízení, které pro ně znamená další náklady na komunikaci s úřady.

Sněmovna omezila maximální výši úroků ze spotřebitelských úvěrů

Sněmovna omezila maximální možnou výši úroků ze spotřebitelských úvěrů, které nebyly spláceny déle než 90 dnů. Zároveň  nově omezila výši sankcí pro osoby samostatně výdělečně činné (OSVČ) za opožděné splátky úvěrů. Při prodlení delším než tři měsíce pokuta nebude moci přesáhnout 0,1 procenta denně z dlužné částky. Nyní toto omezení platí jen u úvěrů pro běžné spotřebitele. Změny přináší vládní novela, kterou ve středu schválila Sněmovna. Normu nyní posoudí Senát.

Ministryně financí Alena Schillerová (za ANO) poslancům řekla, že změny budou trvalé, i když byly připraveny kvůli nynější krizi v souvislosti s epidemií koronaviru. Směřují totiž proti těm, kteří nepůjčují s cílem vydělat na úrocích, ale na pokutách a případně na zajištění nesplaceného úvěru. „Proti úvěrovým predátorům je třeba bojovat nejen během současné krize, ale i po jejím skončení," řekla ministryně.

Novela se podle Schillerové doplňuje s novým zákonem o splácení úvěrů, který Sněmovna schválila v úterý. Zákon má lidem i firmám s ohledem na epidemii umožnit přerušení splátek úvěrů a hypoték, a to na tři nebo šest měsíců.

Novela o spotřebitelském úvěru má omezit nárůstu dluhu, který dlužníkem není splácen déle než 90 dnů. Rozhodný okamžik pro stanovení úroku bude na návrh poslance ANO Pavla Juříčka první den kalendářního pololetí, ve kterém došlo k prodlení. Výše úroku má odpovídat úroku, který je určen zápůjční úrokovou sazbou ve výši repo sazby vyhlášené centrální bankou a zvýšeného o osm procentních bodů, pokud nebyl sjednán úrok nižší. Aktuálně by tak maximální výše úroku činila devět procent.

Věřitel tak bude mít u dlužníka, který by byl za splnění dalších podmínek v úpadku podle insolvenčního zákona, právo pouze na dvojnásobek zákonného úroku z prodlení, smluvní pokutu 0,1 procenta denně, maximálně však polovinu zapůjčené částky a na účelně vynaložené náklady na vymáhání dluhu.

Hodnocení článku je 66 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto ilustrační foto, MP Brno

Štítky policisté, strážníci, pokuty, koronavirus, roušky, shromažďování, úrok, Poslanecká sněmovna ČR, rouška, úvěr, Česká národní banka, Jan Hamáček, Česká pirátská strana, ANO 2011, Senát Parlamentu ČR, ODS

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Porušujete zákaz shromažďování nebo nemáte roušku? Policista nebo strážník může nově udělit pokutu až deset tisíc korun  |  Krimi  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.