Počasí dnes10 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

V Brně jsou v oběhu padělané bankovky. Podívejte se, jak je poznáte

Česká národní banka začátkem července upozornila, že se v Olomouci, Šumperku, Brně a Ostravě vyskytly padělky českých bankovek takzvané inovované emise 500 Kč vzor 2009 a 1 000 Kč vzor 2008, které mají napodobený ochranný proužek nalepením částí z pravého ochranného proužku bankovek nižších nominálních hodnot, 100 Kč vzor 2018 a 500 Kč vzor 2009.

V ostatních parametrech nejsou padělky podle webu ČNB příliš kvalitní, v pětistupňové škále nebezpečnosti jsou hodnoceny stupněm 4 jako méně zdařilé, pouze jeden typ je hodnocen stupněm 3 jako zdařilý.Padělané bankovky jsou vytištěny inkoustovým tiskem a obrazec padělků se skládá vždy ze čtyř stejných barev – azurové, purpurové, žluté a černé. Základní ochranné prvky jako vodoznak, skrytý obrazec a iridiscentní potisk buď zcela chybí, nebo jsou vytištěny současně s obrazcem bankovky a postrádají tak svoje charakteristické vlastnosti. Malé texty na bankovkách jsou nečitelné.Česká národní banka zaznamenala výskyt pravých bankovek, 100 Kč vzor 2018 a 500 Kč vzor 2009, ze kterých byl odstraněn ochranný proužek tak, že byly vyříznuta okénka nebo byl v celé šířce bankovky vyříznut celý. Obě zbývající části bankovky pak byly k sobě přilepeny nebo předloženy jako necelé. Podle ČNB takto upravené bankovky mohly být použity na padělané bankovky vyšších nominálních hodnot. Poškozené bankovky byly poté uvedeny do oběhu při platbách za zboží a služby, nebo byly učiněny pokusy o jejich výměnu jako běžně poškozených peněz, píše web ČNB. 
 

Autoři | Foto cnb.cz

Štítky padělané bankovky, ČNB, Brno, peníze, Česká národní banka, Ostrava, Olomouc, Šumperk

V Brně jsou v oběhu padělané bankovky. Podívejte se, jak je poznáte  |  Krimi  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.