Počasí dnes17 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Bývalý automobilový závodník zabil loni v Obřanech chodce, dostal pět let vězení

Bývalý automobilový závodník a automechanik Roman Bubla, který loni v listopadu za tmy v opilosti v Brně-Obřanech zabil dospělého chodce při rychlé jízdě, dnes dostal u od Městského soudu trest pěti let vězení a desetiletý zákaz řízení. Může se odvolat. Podle zjištění policie měl v krvi 1,18 promile alkoholu a podle znaleckého posudku jel Fryčajovou ulicí 96 kilometrů za hodinu. K činu se přiznal. Státní zástupce ho vinil z usmrcení nedbalosti, ohrožení pod vlivem návykové látky, neposkytnutí pomoci a nedovoleného ozbrojování.

Čtyřiačtyřicetiletý Bubla, který je ve vazbě, dnes u soudu řekl, že odpoledne ve své autodílně v Bílovicích nad Svitavou kvůli osobním rodinným problémům popíjel. „Vypil jsem asi tři deci rumu," řekl Bubla. Poté vyjel do Brna.

Podle svědků také zapnul v autě kdysi koupený policejní maják a vytlačoval v serpentinách mezi Bílovicemi a Obřany auta. Před srážkou v Obřanech vůbec nebrzdil a podle svých slov si myslel, že mu v cestě stojí černá popelnice či pytel s odpadky. Zraněný chodec po nehodě ležel 80 metrů od místa nehody.

Řidič však ani nezastavil a s popraskaným čelním sklem pokračoval dál směrem na Tomkovo náměstí a Husovickými tunely na Lesnou, kde se mu z auta začalo kouřit. „Jel jsem dále za kamarádem do Vranova, ale v Útěchově začalo auto hořet, tak jsem zastavil a vystoupil," řekl Bubla.

Poté zavolal policii. Vymyslel si, že byl napaden. Když hlídka přijela, tak ho zatkla. V autě měl kromě policejního majáku také ilegálně drženou pistoli a náboje a také falešný policejní průkaz. O pistoli, nábojích a průkazu prohlásil, že je našel jeho pes, když začal hrabat. „Byly pod zemí zhruba 20 centimetrů," uvedl Bubla. Našel je v srpnu. „Chtěl jsem nahlásit nález, ale zapomněl jsem na to. Ani pistoli, ani průkaz jsem nikdy nepoužil," řekl Bubla.

Bubla u soudu také řekl, že původně neplánoval jet do Vranova, ale domů do Jundrova, kde bydlí společně s přítelkyní, pětiletým synem, rodiči a babičkou. V autodílně v Bílovicích také policisté našli dýmovnici, pažby zbraní či bednu s hákovým křížem.

Podle státního zástupce Bubla kryje další trestnou činnosti. „Původně měl naplánovanou cestu domů do Jundrova a až náhle po nehodě si vzpomněl, že má schůzku s kamarádem ve Vranově. Navíc měl s sebou pistoli nabitou ostrými náboji," uvedl státní zástupce Jaroslav Mezník.

Autoři | Foto PČR

Štítky fryčajova ulice, nehoda, chodec, řidič, bmw, soud, trest, Obřany, státní zástupce, Bílovice, Jaroslav Mezník, Jundrov, Bílovice nad Svitavou, Brno, věznice, automobilové závody

Bývalý automobilový závodník zabil loni v Obřanech chodce, dostal pět let vězení  |  Krimi  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.