Počasí dnes20 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Žena napsala na facebook, že by se autobusy s migranty měly zapalovat. Případ zkoumá Nejvyšší soud

Nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman trvá na soudním potrestání ženy, která na facebooku psala o zapalování autobusů s běženci. Plzeňské soudy původně její případ poslaly do přestupkového řízení. Podle Zemana ale zjevně jde o trestný čin podněcování k nenávisti vůči skupině osob. Podal proto dovolání k Nejvyššímu soudu.

Komentář k rodinám běženců

Žena letos v únoru komentovala zprávu s videem o rodinách běženců nalezených v kamionech mezi nákladem zboží a následně umístěných do autobusů. „A my na ně budeme platit... proč ty autobusy radši nezapálili," napsala žena a svůj odpor k migrantům dále hájila v diskusi.

Touha po brutální likvidaci je projevem nenávisti, míní nejvyšší státní žalobce Zeman

„Lze si stěží představit razantnější projev nenávisti, než je projevení touhy po takto brutální fyzické likvidaci specificky vymezené skupiny jedinců," napsal v dovolání nejvyšší žalobce. Podobné vyjádření podle Zemana v demokratické společnosti nechrání svoboda projevu, protože zcela degraduje lidskou důstojnost dané skupiny lidí.

Žena k útoku přímo nenabádala, rozhodl v minulosti krajský i městský soud

Okresní soud Plzeň-město v květnu poslal případ k přestupkové komisi Úřadu městského obvodu Plzeň 3. Uvedl tehdy, že společenská škodlivost skutku je nízká, poukázal také na to, že dosud žena nebyla trestaná a není ve spojení s extremistickým prostředím.

Stížnost státního zástupce zamítl Krajský soud v Plzni, podle kterého žena nikoho přímo nenabádala k zapalování autobusů. Projev nenávisti není totéž co podněcování k nenávisti, uvedl krajský soud.

Zeman nesouhlasí

Nejvyšší státní zástupce nesouhlasí s názorem okresního ani krajského soudu. Poukázal na mimořádnou intenzitu nenávisti ve facebookovém komentáři. „Ne každá projevená nenávist ke skupině osob sice musí k nenávisti podněcovat, ale nenávist v intenzitě, jež projevila obviněná, která si přála upálení migrantů, již sama o sobě jiné k nenávisti podněcuje," napsal Zeman v dovolání.

Upustit od uplatňování trestní odpovědnosti lze podle žalobců jen ve zcela mimořádných případech. Ženin komentář prý žádné výjimečné znaky nemá. „Nic nenasvědčuje tomu, že by snad chtěl zákonodárce z okruhu soudně trestného jednání vyčlenit případy, kdy pachatel na sociální síti podněcuje k upálení migrantů v autobusu," stojí v dovolání.

Autoři | Foto ilustrační foto, HZS JMK

Štítky Facebook, komentář, žaloba, migranti, Pavel Zeman, státní zástupce, Krajský soud v Plzni, nejvyšší soud, Plzeň

Žena napsala na facebook, že by se autobusy s migranty měly zapalovat. Případ zkoumá Nejvyšší soud  |  Krimi  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.