Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Bývalý starosta z Brněnska nabízel ke koupi městské byty v Brně. Vylákal z lidí desítky milionů

Policie obvinila z podvodu muže, který nabízel zprostředkování koupě městského bytu v Brně. Obviněný Pavel H. vylákal od zájemců možná až desítky milionů korun, policie zatím ví o 15 případech, hledá případné další poškozené. Podle dnešního vydání MfDnes jde o bývalého starostu Rojetína na Brněnsku Pavla Hubálka. Podezřelý je ve vazbě. Pokud prokázaná škoda přesáhne pět milionů korun, hrozí mu až deset let vězení. Policie navíc pátrá po možném spolupachateli.

Mužem zadrženým kvůli podvodu s byty je podle dnešního regionálního vydání deníku Mladá fronta Dnes bývalý starosta Rojetína na Brněnsku Pavel Hubálek (Nezávislí pro Rojetín). 

Hlavní podezřelý Pavel H. přtitom neměl napojení na úřady a nebyl schopen reálně zajistit nájemní smlouvu na městský byt ani jeho odprodej do osobního vlastnictví. Obojí má jasná pravidla, která vyžadují také rozhodnutí rady městské části, respektive městského zastupitelstva.

Schůzky na veřejně přístupných místech

Systém, který podezřelý prezentoval lidem, podle policistů vůbec neodpovídal skutečnosti. Přesto se některé schůzky odehrávaly ve veřejně přístupných částech budov magistrátu nebo městských částí. Muž se tak podle policistů snažil získat důvěru zájemců.

Právě v budově magistrátu na Malinovského náměstí policie podezřelého 18. června zadržela. Přišel si tam pro 730.000 korun od dalšího zájemce. „Zásahem byl zjevně překvapen, přímo u něho jsme našli spoustu důkazů," řekl novinářům vedoucí prvního oddělení hospodářské kriminality brněnské policie Vladimír Machala.

Falešná razítka, padělané podpisy

Muž měl podle vyšetřovatelů falešná razítka a vytvářel plagiáty listin, včetně kupní smlouvy s padělaným podpisem statutárního zástupce města, tedy primátora Petra Vokřála. Po zaplacení "kupcům" vydával falešné doklady.

„Jde zcela jednoznačně o falsifikáty, které neodpovídají ani rozměrově, ani razítky, ani způsobem provedení," popsal Machala. Při jednání se zájemci využíval muž své znalosti z oboru, ve kterém se dříve pohyboval. Policisté ale jeho minulost odmítli upřesnit. Od zájemců lákal či vylákal částky od 600.000 do 1,2 milionu korun. Nyní policie vyzývá případné další poškozené, kteří se dostali s Pavlem H. do kontaktu, aby se vyšetřovatelům přihlásili.

Podruhé obviněn

Čtyřicetiletý Hubálek čelí obvinění z podvodu podruhé během čtyř let, první případ policisté odložili. Je stále zastupitelem v Rojetíně. „Na poslední schůzi se ale objevil v dubnu 2015, kdy složil funkci starosty, protože byl v té době stíhaný kvůli prvním podvodům s byty. Jestli bude znovu kandidovat, není jasné. Za funkci zastupitele žádnou odměnu nepobírá," řekl MfD nynější starosta Rojetína Martin Minář (STAN).

Další podezřelý

Policisté také mají podezření, že Pavlu H. pomáhal další muž. Vyhlásili proto pátrání po pětašedesátiletém Miroslavu Wagnerovi. Policie také bude prověřovat, kde Pavel H. získal falešná razítka katastrálního úřadu a notáře se státní pečetí. Kdo je vyrobil, mohl se dopustit přestupku nebo i trestného činu.

 

                                                  wagner.png

Zdroj ČTK

Štítky Rojetín, Hubálek, starosta, obviněný, miliony, podvod, městské byty, Brno, policie, Brněnsko, Petr Vokřál, Mladá fronta DNES, Starostové a nezávislí, Katastrální úřad

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Bývalý starosta z Brněnska nabízel ke koupi městské byty v Brně. Vylákal z lidí desítky milionů  |  Krimi  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.