Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Jedna z laboratoří ověřuje možný výskyt nové varianty omikron v Česku

Jedna z laboratoří ověřuje možný výskyt nové koronavirové varianty omikron v Česku. Podezřelý vzorek zachytil PCR test. ČTK o tom informovala mluvčí Státního zdravotního ústavu (SZÚ) Štěpánka Čechová. SZÚ nyní čeká na výsledky. Premiér v demisi Andrej Babiš (ANO) na svém twitteru uvedl, že prověřovaný vzorek patří ženě, která se do Česka vrátila z Namibie přes Jihoafrickou republiku a Dubaj, je očkovaná a má lehký průběh nákazy. Výsledky ověřování by měly být v neděli.

Nové variantě koronaviru s označením B1.1.529 dala Světová zdravotnická organizace (WHO) jméno omikron. Experti variantu poprvé zaznamenali v Jižní Africe 9. listopadu, upřesnila Čechová. "V tuto chvíli jedna ze sekvenujících laboratoří v České republice ověřuje možný výskyt pozitivního vzorku varianty omikron na území našeho státu. Čekáme na potvrzení, nebo vyvrácení tohoto záchytu... Dle nám dostupných informací daná osoba uvedla, že před návratem do ČR pobývala v Namibii," uvedla mluvčí. Podle ní příslušná krajský hygienická stanice případ prověřuje a nastavila protiepidemická opatření. Podle webu tn.cz žena pochází údajně z Liberce.

"Paní, která byla testovaná na novou mutaci, nebyla v Egyptě, ale na pobytu v Namibii a letěla zpět do ČR přes JAR a Dubaj. Výsledek jejího testu očekáváme, je teď v izolaci a trasují se všechny kontakty. Dobrá zpráva je, že tato paní je očkovaná, má lehký průběh a výsledek sekvenačního testu bude zítra (v neděli)," uvedl Babiš. Reagoval tak na informace některých médií, že žena byla v Egyptě.

Nyní se podle Čechové čeká na výsledky celogenomové sekvenace. Národní referenční laboratoř vydala pokyny laboratořím, jaké mutace mají přednostně vyšetřovat takzvaným diskriminačním testem PCR. Měly by tak postupovat hlavně u případů, kdy se lidé vrátili z ciziny.

Mluvčí uvedla, že vlastnosti varianty omikron zatím nejsou přesně známy. První poznatky ale naznačují, že by mohla být nakažlivější. WHO ji zařadilo na seznam znepokojivých variant.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto fernandozhiminaicela/Pixabay.com

Štítky ČR, koronavirus, omikron, mutace, covid-19, Česko, laboratoř, varianta Omikron viru SARS-CoV-2, Státní zdravotní ústav, Namibie, Andrej Babiš, Jihoafrická republika, Dubaj, Světová zdravotnická organizace, ANO 2011

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jedna z laboratoří ověřuje možný výskyt nové varianty omikron v Česku  |  Koronavirus  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.