Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Svaté Anně v Brně se ozvalo 20 nemocnic se zájmem o ivermektin

Fakultní nemocnici u svaté Anny v Brně se k dnešnímu ránu ozvalo 20 nemocnic se zájmem o lék ivermektin, který nemocnice podává při léčení covidu-19. Distributor by měl rozvoz zahájit odpoledne. Nemocnice obdržela 10.000 balení ivermektinu, podle mluvčí nemocnice Dany Lipovské se jedná o další dodávce léku.

Fakultní nemocnice u svaté Anny v Brně včera obdržela lék ivermektin, který bude používat k léčbě onemocnění covid-19. Lék začali lékaři podávat pacientům už včera, ohledně další distribuce ale nemocnice čekala na rozhodnutí SÚKL a Ministerstva zdravotnictví. Lék by měl teď rozvážet oficiální distributor. 

Státní ústav pro kontrolu léčiv vydal kladné stanovisko k použití léku ivermectin u hospitalizovaných pacientů v nemocnicích. Nyní ještě čekáme na oficiální rozhodnutí Ministerstva zdravotnictví ČR o povolení k distribuci do ostatních nemocnic.“ uvedla Lipovská.

Nemocniční lékárna včera večer obeslala všechny nemocniční lékárny v ČR, že už mohou posílat objednávky pro své pacienty. Během dneška už by se lék měl dovážet do všech nemocnic v republice. 

Stoprocentní výsledky zatím nejsou

Ivermektin je přípravek proti parazitům, používá se převážně u zvířat. Lék v ČR nebyl registrovaný. V minulosti vhodnost jeho podání zpochybnil například ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO). Ředitelka Státního ústavu pro kontrolu léčiv (SÚKL) Irena Storová uvedla, že většina studií k léku není úplná. Nakonec ale SÚKL a ministerstvo zdravotnictví povolily svatoanenské nemocnici možnost lék distribuovat.

V únoru ministerstvo povolilo použití léku bamlanivimab od firmy Eli Lilly. Minulý týden jej zdravotníci podali prvním pacientům. Česká republika objednala dalších 2500 dávek.

Hodnocení článku je 40 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři

Štítky ČR, nemocnice, koronavirus, Brno, Státní ústav pro kontrolu léčiv, Fakultní nemocnice u sv. Anny, pacient, Ministerstvo zdravotnictví České republiky, Česko, Jan Blatný, Irena Storová, Eli Lilly

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Svaté Anně v Brně se ozvalo 20 nemocnic se zájmem o ivermektin  |  Koronavirus  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.