Počasí dnes15 °C, zítra18 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Britská mutace koronaviru potvrzena v Brně. Fakultní nemocnice odhalila sto případů

Přítomnost britské mutace koronaviru v Brně potvrdily laboratoře Fakultní nemocnice v Bohunicích. Nemocnice nechala zpětně přezkoumat odebrané vzorky, díky čemuž odhalila stovku případů nákazy britskou mutací koronaviru. Ta je podle dosavadních informací výrazně nakažlivější. Vážnější průběhy nemoci by však vyvolávat neměla. První případ nákazy se objevil již na konci roku. S informací přišla jako první České televize Brno.

Podle mluvčí Fakultní nemocnice Veroniky Plaché nebyl nikdo z testovaných ve špatném nebo takovém stavu, že by vyžadoval hospitalizaci. Ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) už v pondělí uvedl, že mutace není nebezpečnější, ale šíří se zhruba o 40 procent rychleji.

Byla to jen otázka času, prohlásila zástupkyně primáře

Nemocnice původně o britské mutaci nevěděla a přišla na to až zpětně. Podle zástupkyně primáře na oddělení klinické mikrobiologie a imunologie Moniky Dolejské dostala nemocnice 15. ledna ze Státního zdravotního ústavu e-mail s informací, že je nemocniční systém schopný díky určitým posunům odhalit i britskou mutaci koronaviru.

„Nejprve jsme se podívali na testy z ledna a poté z prosince a první záchyt jsme zjistili 25. prosince. Celkem máme skoro 100 případů. Denně je to pět až deset záchytů," řekla Dolejská. Podle ní jsou viry proměnlivé. „Byla jen otázka času, než se něco takového objeví. Literatura uvádí, že je tato varianta nakažlivější, ale obavy z toho nemáme. Pacienti mají stejný průběh jako s běžnou variantou," uvedla Dolejská. Vzorky nemocnice nechá potvrdit u Státního zdravotního ústavu.

Hodnocení článku je 62 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto ilustrační foto, Zdravotnický holding Královehradeckého kraje

Štítky koronavirus, britská mutace, fn brno, odhalení, případy, nemocnice, VUI-202012/01, COVID-19, Brno, Česká televize, Brno-Bohunice, Státní zdravotní ústav, Jan Blatný, ANO 2011

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Britská mutace koronaviru potvrzena v Brně. Fakultní nemocnice odhalila sto případů  |  Koronavirus  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.