Počasí dnes9 °C, zítra11 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Znojemské nemocnici dochází personál, k dobrovolníkům se přidávají medici i učitelé zdravotnické školy

Pandemie koronaviru zasáhla i znojemskou nemocnici. Také ve Znojmě narůstá počet nemocných a zařízení začíná mít problém jak s umístěním pacientů, tak i s nakaženými mezi zaměstnanci. Snaží se proto získat větší počet mediků z Masarykovy Univerzity, hlásí se i studenti zdravotnických středních a vyšších odborných škol. Mezi dobrovolníky se objevili také znojemští pedagogové.

„Nemocnice má dostatek lůžek vč. přístrojového vybavení, ale problém je chybějící personál, který by se o pacienty staral. Máme 64 zaměstnanců, kteří jsou buď pozitivní nebo jsou v karanténě a nemohou práci vykonávat, protože mají příznaky nemoci,“ přiblížil aktuální stav Martin Pavlík, ředitel Nemocnice Znojmo.

Ve znojemské nemocnici aktuálně pracuje jediná medička plzeňské fakulty, potřeba by jich ale bylo minimálně pětadvacet. Nemocnice proto požádala o spolupráci také lékařskou fakultu Masarykovy univerzity a doufá, že se jí větší počet studentů podaří získat. Jako dobrovolníci se už přihlásili například také studenti SZŠ a VOŠ zdravotních. 

„Jsme rádi za každou pomoc, v tomto týdnu nastoupilo na brigádu 48 studentů, u kterých nám jejich zapojení do práce trochu komplikuje distanční výuka, kdy musíme logisticky připravit směny v návaznosti právě na jejich časové možnosti,“ popsala Jana Vacková, náměstkyně pro ošetřovatelskou péči NZ. Ze znojemské SZŠ a VOŠ zdravotní je 45 studentů, 2 studenti jsou z jihlavské a 1 studentka z brněnské školy.

Kritická situace nastala o víkendu, na pomoc přišly i učitelky

Největší problémy začala mít největší krajská nemocnice o víkendu, tehdy se situce vyhrotila natolik, že se k dobrovolníkům přidaly i učitelky zdravotnické školy ve Znojmě. 

Všechny dámy znají prostředí, protože zde zajišťují odborný výcvik, jsou pro nás velkou pomocí a patří jim velký dík,“ sdělil Martin Pavlík, ředitel NZ. Studenti i kantoři nastoupili na standardní oddělení, o nemocné s covidem se stará běžný personál nemocnice. Pro ty momentálně funguje 5 lůžkových jednotek. 

Nemocnice bude muset omezit ambulantní péči

„ V tuto chvíli pečujeme o 77 pacientů, dalších 9 čeká na výsledek testu. V péči Anesteziologicko-resuscitačního oddělení jsou pacienti 3 na umělé plicní ventilaci. Přes všechny skutečnosti NZ nadále poskytuje akutní neodkladnou péči, vč. péče onkologické. Pro tuto péči máme stále vyblokovanou a nedotknutelnou kapacitu lůžek, přístrojového vybavení a personálu. Řada změn, nových „covidových jednotek“, popisuje Pavlík. Nemocnici hrozí, že pokud se bude problém s chybějícími lékaři prohlubovat, nemocnice bude muset omezit ambulanci. 

Naší prioritou je, aby se měl o pacienty kdo starat, ať již pozitivní s covidem nebo o ty, kteří péči potřebují, protože mají jiný zdravotní problém. Cílem je, aby tento černý scénář, kdy nebudou zdravotníci v nemocnici nikdy nenastal a k tomu nám může pomoci veřejnost svou vlastní odpovědností a dodržováním vládních opatření,“ uzavřel Pavlík.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto FN Brno

Štítky Koronavirus, Znojmo, nemocnice, medik, učitel, pomoc, krize, pacient, Martin Pavlík, pandemie covidu-19, Masarykova univerzita, Nemocnice Znojmo, Lékařská fakulta Masarykovy univerzity

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Znojemské nemocnici dochází personál, k dobrovolníkům se přidávají medici i učitelé zdravotnické školy  |  Koronavirus  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.