Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Brno může na výstavišti v případě potřeby do týdne vybudovat nemocnici s 300 lůžky

Brno kvůli šíření nemoci covid-19 může v případě potřeby vybudovat na výstavišti záložní nemocnici s 300 lůžky v podstatě do týdne. Byla by v pavilonu G2. Uvedla to primátorka Brna Markéta Vaňková (ODS). Problémem by ale bylo personální zajištění, zdůraznila. Podle Vaňkové by ho musel zajistit stát.

V kraji každým dnem přibývají stovky potvrzených případů covidu-19, za posledních 24 hodin jich bylo přes 1100. V desítkách přibývají i hospitalizovaní, kterých je přes 300.

Nemocnice v kraji zatím kapacitně stačí, musejí už ale omezovat část plánovaných operací a vyčleňovat další lůžka. „Myslím, že teď nastal čas na výstavišti nemocnici vybudovat. Máme na to projekt už od jara, je to schválené hygienou. Mohli bychom nemocnici vybudovat za týden, problémem by ale bylo zajistit personál, což by musel udělat stát," uvedla Vaňková.

Pomoci by musela armáda a studenti

Podle ní by městská Nemocnice Milosrdných bratří mohla poskytnout několik doktorů, nikoliv však sestry. „Jsou zásadní. Proto by musela provoz zajistit například armáda nebo třeba i studenti, medici jdou ale do fakultních nemocnic," řekla Vaňková.

O možnosti informovala už ve středu krajský krizový štáb a věc dnes hodlá probrat a krajským koordinátorem pro zajištění lůžek. „V zemi se hledají různé kapacity na stadionech, tak nevidím důvod, proč bychom to neměli zrealizovat v Brně, kde to máme nachystané," poznamenala primátorka.

V sobotu by měla kvůli nárůstu počtu nakažených vyžadujících zdravotní péči začít příprava prostor pro lůžka v areáu pražského výstaviště Letňany, lůžek bude asi 500. Dnes to uvedl vicepremiér a šéf Ústředního krizového štábu Jan Hamáček (ČSSD).

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Armáda ČR

Štítky nemocnice, výstaviště, koronavirus, Brno, kongresové centrum, Markéta Vaňková, ODS, Nemocnice Milosrdných bratří, Jan Hamáček, ČSSD, Ústřední krizový štáb

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Brno může na výstavišti v případě potřeby do týdne vybudovat nemocnici s 300 lůžky  |  Koronavirus  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.