Počasí dnes10 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Brněnské fakultní nemocnice omezují skrze covid plánované operace

Fakultní nemocnice Brno kvůli pacientům s koronavirem omezuje plánované operace. Místo 25 sálů bude k dispozici pouze 16 sálů. Podle mluvčí nemocnice Veroniky Plaché chce mít nemocnice volná lůžka intenzivní péče a k dispozici také personál pro případné pacienty s coviem. Další zákroky omezuje i Fakultní nemocnice u svaté Anny v Brně. Již dříve snížila ortopedické operace, podle mluvčí Dany Lipovské se teď omezily i operace chirurgické a kardiologické.

Svatoanenská nemocnice zaznamenala i zvyšující se počet nakažených zdravotníků. Je jich 57. Z toho je 11 lékařů, 39 nelékařů a sedm fyzioterapeutů. "Hledáme akutně dobrovolníky z řad studentů medicíny nebo vyšších zdravotních škol. Jedná se samozřejmě o placenou práci a snažili bychom se přizpůsobit jejich výukovému režimu," uvedl ředitel nemocnice Vlastimil Vajdák. Dodal, že pokud bude situace pokračovat, nemocnice by kvůli nedostatku sester musela některá oddělení zavřít.

Plachá z Fakultní nemocnice Brno upozornila, že se neruší všechny plánované operace. "Týká se to jen části z nich a všech oblastí, aby to nemělo celoplošný dopad," poznamenala Plachá. Jako příklad jmenovala operace břišní kýly, žlučníku nebo křečových žil. Naopak personál se postará o všechny případy úrazů, nádorů a zánětů. Nemocnice chce mít volný personál i lůžka jednotek intenzivní péče pro pacienty s koronavirem. Právě na lůžkách JIP však po operacích leží pacienti kvůli kontrole životních funkcí. V nemocnici je přes 100 pacientů s covidem-19.

Nemocnice v omezování plánovaných operací pokračuje 

Svatoanenská nemocnice omezila minulý týden ortopedické operace, nyní ruší další plánované výkony z oboru chirurgie, neurochirurgie a kardiologie. Podle Lipovské jsou to například operace křečových žil nebo plánované koronarografie u pacientů s nízkým stupněm anginy pectoris. "Například na operace křečových žil se čeká asi dva měsíce, ale snesou odklad i o půl roku," uvedla Lipovská.

V nemocnici je nyní 40 pacientů s nemocí covid-19, šest je na umělé plicní ventilaci a z toho dva na mimotělní podpoře života. "Stále více přibývají pacienti, kteří jsou do nemocnice přijímáni z jiných důvodů, a pozitivitu odhalujeme v rámci testování. Přibývá nám však také pacientů, kteří mají kvůli onemocnění covid-19 oboustranný zápal plic. Kapacitu lůžek průběžně navyšujeme podle narůstajícího počtu pacientů," uvedl náměstek pro léčebně preventivní péči svatoanenské nemocnice Jindřich Olšovský.

Autoři | Foto FNUSA

Štítky ČR, koronavirus, nemocnice, Jihomoravský, 2.VERZE, pacient, COVID-19, Fakultní nemocnice Brno, Fakultní nemocnice u sv. Anny

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Brněnské fakultní nemocnice omezují skrze covid plánované operace  |  Koronavirus  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.